Locatie

Een theater in Boskoop, hoe uniek!

Flora Theater Boskoop
Parklaan 4
2771 GB Boskoop
Meer op deze locatie
8 Februari
Knight Area

Agendadetails

Theaterorgelconcert met demonstratie

22 April 15:00

Zondag 22 april verzorgt theaterorganist Paul Hartog om 15.00 uur een optreden in het theater Flora aan de Parklaan 4 in Boskoop. Hierbij zal ook uitleg gegeven worden over de bijzondere mogelijkheden van het in Flora Boskoop geplaatste voormalig VARA-theaterorgel. 

Het wordt een vrolijk concert met muziek uit vele genres, variërend van ballroom, pop en rock tot aan jazz en licht klassiek. Het concert is een initiatief van de Nederlandse Orgel Federatie, de huidige eigenaar van het orgel die zich inzet voor het behoud van de in ons land resterende theaterorgels. 

Paul Hartog behoort tot het selecte gezelschap in Nederland dat zich waarlijk ‘theaterorganist’ mag noemen. Een specifieke opleiding hiervoor heeft in ons land nooit bestaan. En om de specifieke mogelijkheden en klanken van een theaterorgel goed tot zijn recht te laten komen, is daarom een ervaring vereist die maar weinigen met deze zeldzame instrumenten kunnen opdoen. Paul Hartog was in die gelegenheid omdat hij al vroeg als orgelbouwer bij het onderhoud van dit soort orgels verbonden was.

Het VARA-theaterorgel dat nu in theater Flora staat ingebouwd, dateert uit 1932 en werd toen door de VARA gekocht bij de N.V. Standaart’s Orgelfabrieken in Schiedam. In die tijd werden theaterorgels voornamelijk geplaatst in bioscopen ter begeleiding van films waar toen nog geen geluid bij was, zogenaamde ‘stomme’ films. Deze pijporgels werden hiervoor voorzien van een heel arsenaal aan aparte klanken. Ook dit VARA-orgel kreeg letterlijk ‘toeters en bellen’ mee, maar ook een klokkenspel, percussie-instrumenten, een marimba, een xylofoon, harp en zo meer. Tientallen jaren werden op dit orgel radioconcerten gegeven door destijds illustere namen als Cor Steyn, Pierre Palla, Bernard Drukker en Johan Jong. In 1975 moest het orgel plaats maken in de Hilversumse studio en schonk de VARA het aan de Nederlandse Orgel Federatie (NOF). In 2010 kon door een samenwerking met de toen nieuwe eigenaar van het Floragebouw het orgel op de huidge plek opgebouwd worden.

Kaartverkoop
Kaarten aan de zaal: 12 euro , 65+ 10 euro, onder 16 jaar gratis.

Reacties op: Theaterorgelconcert met demonstratie

 

Nieuws & Twitter

  • Nieuws over Theaterorgelconcert met demonstratie
  • Geen nieuwsberichten gevonden