« Vorige - Volgende »

Gemeenteraad verdeeld over begroting

31 oktober 2014 - 14:56  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Gemeenteraad verdeeld over begroting

De gemeenteraadsvergadering van donderdagavond 30 oktober had een volle agenda. Naast de besprekingen over het sociaal domein stond ook de begroting op het programma. De vergadering duurde tot in de late uurtje onder andere doordat veel partijen vragen hadden over de allereerste begroting van de fusiegemeente.

De begroting is aangenomen door CDA, Nieuw Elan, VVD, D66, ChristenUnie en SGP. PvdA, SP, GroenLinks en RijnGouweLokaal waren tegen. Beter Alphen was afwezig. Er kwam veel kritiek over de begroting tot en met 2018, deze zou ronduit vaag zijn en nauwelijks concreet. Er moet in de komende drie jaar 10 miljoen euro worden bezuinigd, waaronder een tekort van 6 miljoen.

„Er is helemaal geen buffer en de financiële risico’s blijven onverminderd groot” zegt PvdA-fractievoorzitter Hélène Oppatja.

Decentralisatie zorg

Per 1 januari 2015 zal de zorgplicht worden overgeheveld naar de gemeente. De verordening sociaal domein is gisteravond ook aangenomen door de gemeenteraad. Gemeente Alphen aan den Rijn krijgt van het Rijk 51 miljoen euro te besteden. Dit is minder dan het rijk momenteel uitgeeft.

Partijen twijfelen niet alleen aan het bedrag voor de decentralisatie. Alhoewel de verordening is vastgesteld zijn de beleidsregels dat niet. „We hebben geen idee wat het college van burgemeester en wethouders gaat doen” stelt fractievoorzitter Ank de Groot van RijnGouweLokaal. Zij, en ook andere partijen, willen op de hoogte gehouden worden over het vaststellen van die beleidsregels.

Structureel sluitende begroting

Alphen aan den Rijn kan volgend jaar 353 miljoen euro uitgeven. 142 miljoen krijgt de gemeente vanuit het Rijk. 50 miljoen euro wordt middels belastingen en heffingen betaald door inwoners. 73 miljoen euro komt uit de reserves en wordt uitgegeven aan projecten waarvoor is gespaard. De resterende 88 miljoen zijn inkomsten uit onder meer verhuur van accommodaties en subsidies die binnengehaald worden.

Bron: AD, ASFM

Fotograaf: Josh Walet