« Vorige - Volgende »

Hondenbelasting nog van deze tijd?

14 december 2015 - 17:24  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Hondenbelasting nog van deze tijd?

In het Groene Hart spekt hondenbelasting de gemeenten met vele tienduizenden euro’s. In de gemeente Alphen aan den Rijn betaal je voor de eerste hond € 57,een tweede hond kost nog eens € 85,50 en heb je drie honden of meer dan komt daar nog eens € 142,20 bij. „Ouderwets en afschaffen,” aldus Robert Jan Blom van Nieuw Elan.

Elke gemeente mag zelf bepalen of ze hondenbelasting heffen en hoe hoog deze uitvalt. De belasting kan helpen bij het regulieren van het hondenbezit. Door het tarief niet te hoog te maken is het houden van een hond niet onmogelijk. Maar net zoals in Alphen kan er wel een oplopend tarief worden gehanteerd.

In Alphen gaat de geïnde hondenbelasting na aftrek van de kosten in de algemene pot. De kosten bedragen ongeveer 250.000 euro en het restant wordt niet direct besteed aan de doelgroep, de hondenbezitters. Een flinke inkomstenbron want er wonen in de gemeente 4992 honden.

Los van de hondenbelasting wordt er wel geld besteed aan de aanleg en onderhoud van speelvelden en losloopgebieden, bebording, inspectie en onderhoud van speelvelden en losloopgebieden, inspectie en onderhoud van het hondenstrand.

De tarieven voor 2016 zullen weer worden vastgesteld. Blom „Misschien is het wel de tijd om deze uit de tijd zijnde belasting af te schaffen. Als het geld niet aan hondenbeleid wordt besteed moeten we goed kijken wat de mogelijkheden zijn.” Het geld zou naar de uitlaatplekken moeten gaan.

Ook Beter Alphen heeft al in 2014 laten weten tegen hondenbelasting te zijn. Wil Verschuur zei indertijd „Het stamt nog uit de middeleeuwen, toen waren er hondenkarren en daar werden karrensporen voor gemaakt. Deze belasting wordt niet gebruikt ter faveure van onze honden, maar komt terecht in de algemene reserve. Het is een heel oneerlijke belasting, want voor katten en paarden wordt niets betaald. Een hond is ook heel nuttig, daar waar mensen een hond hebben, wordt praktisch nooit ingebroken, een besparing voor de verzekering en ook de politie hoeft geen processen verbaal te schrijven. Zo heeft het bezet van een hond voor de gemeenschap heel veel nut. Het zijn de grote partijen die deze heffing in stand houden, zij hebben ook het grootste gat in hun hand!”

Bron: AD

Fotograaf: Josh Walet
Poll: Hondenbelasting is ouderwets en moet worden afgeschaft.
76.1%
23.9%