« Vorige - Volgende »

Kwekers zetten Boskoop op de kaart

17 oktober 2018 - 12:46  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Kwekers zetten Boskoop op de kaart

Boskoop kent een rijke kwekerijhistorie, die vandaag de dag nog springlevend is. In het buitenland geniet Boskoop veel bekendheid en toeristen en recreanten ontdekken dit gebied ook steeds vaker.

Vooral het water en de kwekerijen zijn dan in trek. Er valt hier echt een mooi verhaal te vertellen. Maar hoe speel je daar nu goed op in, en willen kwekers die toeristen eigenlijk wel?
Platform Recreatie en Toerisme (PReT) Alphen aan den Rijn organiseerde op 9 oktober een bijeenkomst in Het Groene Huis, de boomkwekerij van Fred Booy. Vanaf dit voorjaar onderzoekt Fred in opdracht van PReT welke concrete kansen en mogelijkheden er voor Boskoop op het vlak van recreatie en toerisme liggen. Aan het einde van 2019 is het de bedoeling dat er stevige stappen gezet zijn in de richting van een stralende toekomst voor recreatie en toerisme in Boskoop en omstreken.

Niet alleen de lokale ondernemers, maar ook de regio was geïnteresseerd in de onderzoeken en ontwikkelingen. Met name partijen die zich bezig houden met recreatie en toerisme binnen Boskoop, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem kwamen luisteren naar het gepresenteerde plan om recreatie & toerisme in Boskoop stevig op de kaart te zetten. Onder hen ook Wethouder Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn en Burgemeester Frans Buijserd van Nieuwkoop.

Het Schone van Boskoop
Fred Booy: " 'Branding' van Boskoop werkt het beste als men de inwoners en de kwekers hierbij betrekt, zij hebben immers alle informatie en de verhalen om een unieke ervaring aan de toerist mee te kunnen geven, om het Schone van Boskoop uit te dragen. Niet iedereen met een kwekerij zal hier misschien op zitten te wachten, en dat hoeft ook niet. Voor wie daar echter wel oren naar heeft liggen er prachtige kansen. Er volgt nog een onderzoek waarin de economische toegevoegde waarde van recreatie en toerisme voor kwekerijen zal worden gemeten."

Tuincentrum van Nederland
Voormalig Rabobank directeur Peter Mathot deelde deze avond de resultaten van zijn onderzoek naar de mogelijkheden van recreatie en toerisme vanuit de visie van Greenport Boskoop met de aanwezigen. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de boomkwekerijsector, Stichting Belangenbehartiging Greenport. Doel daarvan is het te ontdekken wat de stand van zaken en toekomstverwachting voor recreatie en toerisme in de boomkwekerijsector kan zijn.

Peter Mathot noemt twee belangrijke redenen voor kwekers om zich te verdiepen in de kansen die recreatie en toerisme voor hen bieden: "Ten eerste is er de prioriteit van de gemeente Alphen aan den Rijn om Boskoop op de toeristische kaart te zetten. Recreatie en toerisme bevordert leefbaarheid en welvaart. Daarnaast is er het toekomstperspectief van de boomkweker. Veel kavels zijn te klein of er is onvoldoende ontsluiting. Ook bij het gebrek aan bedrijfsopvolging kan dit een goed alternatief bieden."

Etalage 
Peter vervolgt zijn betoog: "Om een recreatieve invulling te geven aan het kwekerijengebied hoeft er ook niet eens veel te veranderen. Met behoud van karakter kan dit eenvoudig gerealiseerd worden. Het idee is om bestaande dingen aan elkaar te knopen, te verbinden, om zo tot een interessant aanbod te komen. Wanneer de historie, kennis en ervaring van de kwekerijen en het gebied dan met passie wordt verteld tijdens een vaartocht of een rondleiding, gaan toeristen en recreanten met een bijzondere ervaring naar huis!"

Fred Booy sluit af met een met een aantal sprekende voorbeelden, naast de boomkwekerijen, om Boskoop beter op de kaart te zetten. Fred: "Er is genoeg te zien en te doen, maar dit is nog niet onderling verbonden. We hebben al veel verhalen, maar nog geen roman. Als je onze sluis aan buitenlandse toeristen laat zien, staan ze stomverbaasd toe te kijken. Niet alleen vinden ze het mechanisme boeiend, maar ook het verhaal van leven onder zeeniveau, en dat ze vanaf hier zonder verdere belemmeringen zo naar China kunnen varen, maakt veel indruk. Daar kunnen we iets mee!"

Nieuwe ideeën
Het werd een bijzonder informatieve en boeiende avond waar volop ideeën werden uitgewisseld. Het bestuur van PReT: "Wij geloven dat Boskoop een goed voorbeeld kan zijn om recreatie en toerisme ook in andere delen van Alphen en de Rijn- en Veenstreek verder op de kaart te zetten. We zetten graag samen onze schouders eronder met als doel om onszelf en meer gasten te laten genieten van wat er in deze regio te beleven valt!"

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn