« Vorige - Volgende »

Gemeente verbiedt oplaten ballonnen en gebruik lachgas

5 september 2019 - 15:25  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Gemeente verbiedt oplaten ballonnen en gebruik lachgas

Binnenkort wordt de APV van de gemeente Alphen aan den Rijn aangepast. Belangrijke wijzigingen zijn een verbod op het oplaten van ballonnen en een verbod voor gebruik van lachgas in het openbaar.

Het oplaten van ballonnen is slecht voor het milieu, want plastic breekt heel langzaam af. Daarnaast zijn leeggelopen ballonnen ook gevaarlijk voor dieren die denken dat het om voedsel gaat. Vandaar dat de gemeente het oplaten van ballonnen zal verbieden. Het gaat dus uitdrukkelijk niet om verkoop of rondlopen met ballonnen.

Omdat het inademen van lachgas gevaarlijk is, komt er ook een verbod op het gebruiken van lachgas in het openbaar. Het gebruik van lachgas maakt de gebruiker high, maar kan ook vervelende gevolgen hebben tot verlamming aan toe. Verkoop kan niet verboden worden, omdat de lachgaspatronen in principe niet gevaarlijk zijn en voor ander gebruik zijn bedoeld dan het inademen.

Een andere wijziging in de nieuwe APV wordt onder meer een alcoholverbod in een het hele openbare gebied. Er worden vervolgens uitzonderingen voor bepaalde locaties en evenementen gemaakt. Nu is dat andersom waardoor het voor iedereen onoverzichtelijk is geworden en niemand meer weet waar je wel en waar je niet alcohol mag drinken of geopend bij je mag hebben.

APV
De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is er om de zaken in een gemeente netjes en leefbaar te houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om regels rond evenementen, horeca en openbare orde. De gemeenteraad stelt een APV vast.

Fotograaf: Alphens EV