« Vorige - Volgende »

Betere controle op verhuur kamers in eengezinswoningen

5 september 2019 - 15:28  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Betere controle op verhuur kamers in eengezinswoningen

Door een nieuw artikel in de APV van de gemeente Alphen aan den Rijn kan er een betere controle komen op misstanden bij de verhuur van kamers. Door de wijziging kan de verhuurder worden aangesproken, dat kan tot nu toe niet.

Een kamerverhuurbedrijf moet een vergunning aanvragen als er kamers in een eengezinswoning worden verhuurd. Hier zijn goede regels voor. De verhuurder is echter niet altijd dezelfde als de eigenaar die deze vergunning heeft aangevraagd. De gemeente kan een verhuurder in dat geval niets opleggen.
Door nu een nieuw artikel in de APV op te nemen kan dat wel. In dat artikel komen regels voor het exploiteren, dus het gebruiken en verhuren, van kamers te staan. Ook is het dan mogelijk om vooraf eisen te stellen aan zowel de eigenaar als de verhuurder.

In de gemeente worden vooral in en rond het kwekerijgebied kamers aangeboden. De kamers zijn bestemd voor goedkope buitenlandse arbeidskrachten. Deze zijn nu niet goed te controleren.

APV
De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is er om de zaken in een gemeente netjes en leefbaar te houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om regels rond evenementen, horeca en openbare orde. De gemeenteraad stelt een APV vast.

Op de foto: straat met veel kamerverhuur in centrum Boskoop

Fotograaf: Alphens EV