« Vorige - Volgende »

Burgerinitiatief 'Brug omlaag in de spits' niet mogelijk

15 oktober 2014 - 17:27  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Burgerinitiatief Brug omlaag in de spits niet mogelijk

Provinciale Staten heeft geconcludeerd dat het niet mogelijk is om de hefbruggen in Boskoop en Waddinxveen dicht te houden tijdens de spits. Het provinciebestuur wil wel de overlast beperken door het nemen van kleine maatregelen op de weg en zogeheten 'vaarwegmanagement'. De maatregelen zouden 850.000 euro kosten.

Zo kan de doorstroming op de brug verbeterd worden door klaar-overs in te zetten en ruimte te maken voor oversteekplaatsen. Bij vaarwegmanagement worden zowel de Algerabrug als de spoorbrug in Gouda vroeger geopend, hierdoor zijn de containerschepen voor de ochtendspits langs Boskoop.

Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat er meer na- dan voordelen zijn aan het sluiten van de hefbruggen tijdens de spits. Alhoewel vrachtwagens en auto's minder lang stilstaan, zal de binnenvaart forse schade lijden. Dit zal rond de drie miljoen euro kosten. Een andere oplossing is een nieuwe oeververbinding, maar naast de kosten van 40 miljoen euro, zal er eerst een ontwerp moeten zijn.

Het onderzoek was afgedwongen door het burgerinitiatief 'Brug omlaag in de Spits’. Bewoners waren het zat dat de brug steeds vaker open ging door het toenemende scheepvaartverkeer. Actievoerders Peter Bontekoe en Marjon Verkleij uit Boskoop hebben hiervoor 1.300 handtekeningen verzameld.

Volgens de actievoerders is de strijd nog niet gestreden. 'Natuurlijk is binnenvaart belangrijk. Maar: ik hoop vooral dat er ook een oplossing komt voor inwoners. Dat er ontsluitingswegen komen. Die zijn hard nodig. Maar zoiets kan nog zeker vijf, zes jaar duren', vreest Bontekoe.

Bron: Omroep West

Fotograaf: Josh Walet