« Vorige - Volgende »

Besluit verkeersproblematiek uitgesteld tot 2016

3 september 2015 - 17:29  •  Studio Alphen  •  reacties

Besluit verkeersproblematiek uitgesteld tot 2016

Begin volgend jaar wordt duidelijk hoe de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn de verkeersproblematiek in Boskoop willen oplossen. Een tunnel onder de Gouwe, een rondweg door de polder of komt er een ander idee uit de hoge hoed? Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland komt in het eerste kwartaal van 2016 met een voorkeursbesluit. Het is later dat jaar aan Provinciale Staten om een definitief uitvoeringsbesluit te nemen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de plannen voor de zomer al gepresenteerd zouden worden. Dat werd uitgesteld tot na het zomerreces, maar is nu nog verder naar achteren verschoven. "De provincie en de gemeente willen extra onderzoek doen. En die resultaten zijn nog niet binnen", meldt de projectleider van de provincie Zuid-Holland desgevraagd. In Boskoop staan dagelijks hele lange files. Veel vrachtwagens rijden door het dorp op weg naar kwekerijen.

Jarenlang werd gedacht dat een tunnel bij Hazerswoude-Dorp of een rondweg door de Hazerwoudse polder de oplossing zou zijn, maar uit onderzoek bleek afgelopen voorjaar dat het greenportverkeer geen gebruik maakt van de N209. De drukte op de N209 in Hazerswoude-Dorp is vooral sluipverkeer tussen Amsterdam en Rotterdam. Het geld dat beschikbaar is, is niet bestemd voor het oplossen van dát probleem.

Eigenlijk is er maar één echte oplossing: een tunnel onder de Gouwe in Boskoop en de Zijde afsluiten voor vrachtverkeer, zeggen de onderzoekers. Een rondweg aanleggen op een andere plek in de polder, vlak langs het spoor, kan ook maar biedt geen oplossing voor de lange termijn. Een tunnel onder het water kost echter 80 miljoen euro, terwijl er maar 32 miljoen euro is gereserveerd. In het radioprogramma Debatcafé Op Het Dorp van Studio Alphen werden daar al oplossingen voor aangedragen door onder meer oud-Statenlid Harre van der Nat.

Fotograaf: Josh Walet