« Vorige - Volgende »

Hefbrug Boskoop tot nader order afgesloten voor alle verkeer

10 oktober 2019 - 22:20  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Hefbrug Boskoop tot nader order afgesloten voor alle verkeer

De Hefbrug in Boskoop is onveilig in gebruik en is tot nader order afgesloten voor alle verkeer. Voor fietsers en voetgangers komt er vrijdagochtend 11 oktober een pont. Autoverkeer en scheepvaart zijn en blijven gestremd. De Hefbrug is afgesloten, omdat deze onveilig is.

Gedeputeerde Floor Vermeulen deelde dit samen met burgemeester Liesbeth Spies donderdagavond mee aan de verzamelde pers in het Alphense gemeentehuis. Vermeulen was duidelijk aangeslagen door de onveilige situatie die in Boskoop is ontdekt. "We weten niet hoelang de afsluiting gaat duren. Veiligheid gaat voor alles. Ik neem nu liever een te zware maatregel dan dat er een ongeval gebeurt, terwijl we nu weten dat de brug onveilig is."

De hefbrug is in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd. In 1992 zijn aan de brug voetpaden bevestigd. Ditzelfde is bij de hefbrug in Waddinxveen in 2004 gedaan. In tegenstelling tot bij de brug in Boskoop is in Waddinxveen versteviging aangebracht, omdat het wegdek zwaarder werd. Vermeulen wil zo snel mogelijk weten waarom dat in Boskoop niet is gebeurd.

Het ontbreken van deze versteviging is de oorzaak van de onveilige situatie. Door de voetpaden is het brugdek namelijk zwaarder geworden dan waarop de brug oorspronkelijk is berekend. De situatie kan worden opgelost door het alsnog aanbrengen van vier ijzeren staven. Aannemer Hollandia zal deze werkzaamheden zo spoedig mogelijk uitvoeren.

Vrijdagochtend wordt een pont tussen Boskoop oost en west ingezet. Rederij Van Leersum heeft deze direct ter beschikking. Mogelijk komt er een tweede pont. Voor een veilige opstap wordt gezorgd.
Vermeulen denkt dat er later eventueel een tijdelijke pontonbrug wordt neergelegd. In ieder geval is auto- en vrachtverkeer niet mogelijk en ook de scheepvaart ligt helemaal stil.

De brug werd geïnspecteerd op roestvorming toen het ontbreken van de ijzeren staven werd geconstateerd. Ingenieursbureau Rotterdam (IBR) heeft vanmiddag, donderdag 10 oktober, in haar second opinion gemeld dat de brug per direct volledig afgesloten moet worden.
Hoe lang het duurt voordat de reparatie klaar is, kan Vermeulen niet zeggen. "Ik wacht nu de onderzoeken af."

Fotograaf: Josh Walet