« Vorige - Volgende »

Afsluiting Hefbrug Boskoop heeft grote gevolgen voor de hele gemeente

10 oktober 2019 - 22:29  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Afsluiting Hefbrug Boskoop heeft grote gevolgen voor de hele gemeente

Van de afsluiting van de Hefbrug in Boskoop zal niet alleen het dorp zelf last hebben. Ook de hele Greenport en al het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn kunnen veel overlast verwachten.

De hefbrug in Boskoop is onveilig. Gedeputeerde Floor Vermeulen heeft namens de provincie Zuid-Holland besloten om de brug tot nader order te sluiten voor het wegverkeer en voor de scheepvaart. Voor fietsers en voetgangers wordt zo snel mogelijk een noodvoorziening getroffen.

Scheepvaart
Er mogen geen schepen onder de Hefbrug Boskoop doorvaren. Het heeft daarom ook geen zin om de brug permanent geopend te houden. De scheepvaart naar en van de Alphense Overslag Terminal over de Gouwe ligt daarom helemaal stil. De beroepsvaart die van Rotterdam naar Amsterdam vaart en vice versa moet omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit kan een hele dag omvaren betekenen.
De route over de Gouwe is ook de staande mastenroute voor zeilboten en grotere motorjachten van het noorden naar het zuiden van de Randstad. Ook de pleziervaart is daarom gedupeerd.

Vrachtwagens
Vrachtwagens in het kwekerijgebied rond Boskoop kunnen de Gouwe in Boskoop niet passeren. Zij moeten omrijden via de N11 of via de A12. Op zichzelf is dit geen ramp, want een deel van het vrachtverkeer gebruikt de Boskoopse hefbrug als sluiproute. Het is wel heel vervelend voor kwekerijen die zowel in oost als in west een vestiging hebben. Vanaf Alphen aan den Rijn via de N207 naar de westkant van Boskoop is onmogelijk.

Personenvervoer
Bussen, personenauto’s, fietsers en voetgangers mogen de brug in geen geval betreden. Dit betekent voor auto’s en bussen omrijden. Wellicht zal de afsluiting gevolgen hebben voor de haltes van de buslijnen.
Voor fietsers en voetgangers komt er een pont en later eventueel een ponton. Op dit moment zijn gestrande fietsers en voetgangers het meest gedupeerd. Zij kunnen bijna niet omrijden om thuis te komen.

Maanden
Hoelang de afsluiting van de brug gaat duren, is nog niet bekend. Vermeulen heeft het woord ‘maanden’ laten vallen, maar kan er eigenlijk geen zinnig woord over zeggen. De gedeputeerde wil eerst inzicht in wat er precies aan de hand is en hoe dit moet worden opgelost. Er lopen dan ook twee trajecten: een traject om de brug zo snel mogelijk weer in gebruik te nemen en een traject met een onderzoek naar de oorzaak.

Fotograaf: Alphens EV