« Vorige - Volgende »

Vanaf de zomer meer vliegverkeer boven Boskoop

23 februari 2015 - 12:08  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Vanaf de zomer meer vliegverkeer boven Boskoop

Tot 2020 mag Schiphol in de piekuren meer vluchten afhandelen op vier banen tegelijk. Dit betekent dat er een toename zal zijn van het vliegverkeer wat ook boven Boskoop te merken zal zijn.

De nationale luchthaven mag tot 500.000 starts en landingen per jaar doorgroeien. Dit is tienduizend minder dan aanvankelijk was afgesproken. Als tegenprestatie mag Schiphol dus meer vliegtuigen over het Groene Hart en de regio laten vliegen.

Start- en landingsbanen
Schiphol heeft de beschikking over vijf start- en landingsbanen en mag er dus vier tegelijkertijd gebruiken. Per dag mogen er maximaal 80 vliegbewegingen worden afgehandeld, dit waren er 60.

Boven Boskoop hebben we voornamelijk last van het vliegverkeer dat de Aalsmeerbaan gebruikt. De Polderbaan en de Kaagbaan zorgen voor het minste overlast. Deze preferente banen worden nu al maximaal benut. De extra vliegbewegingen zullen dus worden gerealiseerd door meer gebruik te maken van de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan.

Schiphol moet iets terug doen
De nadelige effecten van de toename zijn geluidshinder en uitstoot van stoffen in de natuur. In een notitie uit 2007 staat dat Schiphol wil dat economie en leefbaarheid in balans zijn. Het Cluster Groene Hart, bestaande uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Bodegraven-Reeuwijk, Ronde Vene, Stichtse Vecht en Woerden, is akkoord gegaan maar vindt wel dat Schiphol iets terug moet doen voor de natuur.

Vanaf komende zomer zullen er dus weer vaker vliegtuigen over Boskoop vliegen. Vooral tijdens de piekuren zal er een toename zijn in lawaai en uitstoot van stikstof en fijnstof.

Fotograaf: Josh Walet