« Vorige - Volgende »

Rowwen Hze; veel meer dan een feestband

13 september 2016 - 10:30  •  De Muziekfreak  •  reacties

Rowwen Hze; veel meer dan een feestband

Nog een paar nachtjes slapen en dan op 8 oktober a.s. spelen de Limburgers in ons Floratheater. Rowwen  Hèze maakte vooral naam in 1992 met hun grote hit 'Bestel Mar' en een onvergetelijk optreden op Pinkpop. 'Bestel Mar' is een Limburgse versie van 'Anselma'. Een feestsong die bekend geworden is door de Amerikaanse band Los Lobos. Vooral vanwege die grote hit kennen we Rowwen Hèze als een feestband die inspiratie ontleent aan de Tex-Mex muziek uit de Verenigde Staten en Mexico. De band maakte inmiddels al 19 CD’s. In 2015 bestond de band 30 jaar en elke maand in 2015 was er op de dertigste van de maand een single te downloaden op de website van de band. In 2016 verschenen de twaalf songs met drie bonustracks op de CD 'Vur Altied'. Een avond met Rowwen Hèze staat garant voor veel plezier maar de band heeft zeker ook een serieuze kant.

De Limburgse band The Legendary Texas Four uit het dorp America zoeken in 1985 een nieuwe zanger. Ze vinden al snel een geschikte kandidaat in de persoon van Jack Poels. Hij wordt geselecteerd maar stelt een opmerkelijke voorwaarde: "Ik word leadzanger maar dan zing ik wel in mijn eigen taal". Dat betekent voor deze band dat ze de Engelse taal links laten liggen en verder gaan in het Noord-Limburgs. Hiermee is Nederland na bijvoorbeeld Normaal, Janse Bagge Band, Gé Reinders, Skik, De Kast een band rijker in dialectpop. De band heet voortaan Rowwen Hèze en verwijst naar Christiaan Hesen. Hesen was een dorpsfiguur in America rond het jaar 1900 en betekent in onze taal 'ruige Hesen'.

Naast het optreden op Pinkpop is een ander hoogtepunt het optreden met Los Lobos. De bandleden zijn grote fans van Los Lobos en het is hun hartenwens om samen met die wereldberoemde band op te treden. Dat lukt in 1999 in Paradiso, Amsterdam. In de beginjaren van de band nemen ze jaarlijks een carnavals-nummer op. Verder bestaat het repertoire vooral uit covers van Engelse rocksongs. In 1991 brengt Rowwen Hèze een album uit dat geproduceerd wordt door Boudewijn de Groot. Een jaar later komt het wervelende optreden van de band op Pinkpop uit op de CD 'In De Wei (Live)!'. De band speelt al lang niet meer alleen op festivals en feesttenten maar is ook vaak te zien in theaters. Het is fantastisch dat de mensen van Flora deze bijzondere dialectband naar Boskoop halen.

De teksten voor de liedjes van Rowwen Hèze worden door Jack Poels geschreven op zijn iPhone. Soms schiet hem een mooie zin te binnen en soms wordt hij verrast door een tekst van een Rowwen Hèze liedje dat hij jarenlang geleden opnam. Onlangs overkwam het Jack met 'Bloed An De Palm'. Midden in het theateroptreden van Rowwen Hèze viel een diepe stilte. Een andere bijzondere indrukwekkende song is 'Vlinder'. Het liedje gaat over de elfjarige Nicky Verstappen die in 1998 vermoord werd toen hij kampeerde in het Limburgse Brunssum. Jack Poels las in de krant het aangrijpende verhaal van Nicky’s moeder. Poels besloot er een liedje over te schrijven. De moord is nooit opgelost maar de zaak Verstappen mag niet vergeten worden. Heeft Poels ooit de ouders ontmoet? "Nee, dat wilde ik niet. Zij hebben het ook nooit voorgesteld. We zijn altijd op afstand gebleven. Ik weet wel dat de ouders van Verstappen het een mooi lied vinden."

Fotograaf: Josh Walet