Blogs

« Vorige - Volgende »

Nog één week…

28 november 2014 - 17:24  •  Selma Hoste  •  reacties

Nog één week…

Met de kinderen staan we te wachten op de stoep, terwijl we luidkeels sinterklaasliedjes zingen. Het is weer 5 december en de Sint wordt zo verwacht. Het is koud, we klappen en stampen om warm te blijven. En als altijd duurt het een hele tijd voor er iets gebeurt. Met kleuters die nog niet zo veel liedjes kennen, zingen we alle liedjes nog een keer.

Opeens klinkt er een fietsbel. Drie Pieten op fietsen komen de hoek om. Ze kijken alle drie treurig en de kinderen worden stil. Waar is Sinterklaas? En waarom zijn die Pieten zo bedroefd?

De hoofdpiet krijgt een microfoon toegereikt: “Sint is ziek. Hij kan niet komen.” Hij huilt dikke tranen en de juf die er naast staat, vraagt wat de Sint mankeert. 

“Hij lag nog in bed. Hij had buikpijn. Sint had teveel marsepein gegeten!” En Piet vertelt dat hij denkt dat Sinterklaas wel komt, als twee kinderen hem gaan ophalen. Een leerkracht haalt de auto en daar gaan ze. Op weg naar Sinterklaas.

Een kwartier later zitten alle kinderen in de aula, nog steeds beduusd van een sinterklaasfeest zonder Sinterklaas, als er een sirene te horen is. Een ambulance rijdt langs de ramen van de aula. Even later komen twee broeders met een brancard naar binnen. Op de brancard zit Sinterklaas in zijn pyama en met een slaapmuts op. De verdrietige stemming in de aula slaat om in hilariteit. 

Gelukkig, Sint is er. De Pieten worden weer vrolijk en een lied wordt ingezet. Het feest is gered! De kinderen kunnen met volle teugen gaan genieten van alles wat er in de aula gaat gebeuren. En als na de pauze Sinterklaas met zijn tabbert aan en mijter op alle klassen bezoekt, is er van de eerste teleurstelling van die morgen niets meer te merken. 

Ik hou van het sinterklaasfeest. En ik vind het altijd wat ontroerend: die kindersnoetjes die vol verwachting kijken naar de aankomst van Sinterklaas, de overgave waarmee de liedjes worden gezongen, de verlegen blikken als de goedheiligman dichtbij komt en de handjes die naar Piet worden uitgestoken om wat pepernoten te ontvangen.

Nog één week tot 5 december. Nog één week schoen zetten bij de verwarming, tekening erin en heel hard liedjes zingen. Nog één week en dan genieten van een prachtig feest. Vol verwachting klopt ons hart: nog één week…. 

Fotograaf: Josh Walet
Tags: selma, hoste, blog, sint