Blogs

« Vorige - Volgende »

Gij zult niet stelen

18 september 2015 - 14:52  •  Hans van Eck  •  reacties

Gij zult niet stelen

Schreef ik in één van mijn vorige blogs nog over mijn bedenkelijke rol als jeugdige medeplichtige bij een winkeldiefstal, van meer recente datum is een daad die eveneens riekt naar ontvreemding.

Zo was ik vorig voorjaar betrokken bij een groepsuitstapje ergens in de regio. De Meije in Bodegraven om precies te zijn. Een kampeerlocatie aldaar was een weekend lang het onderkomen geweest van leiding en deelnemers van een groep Boskoopse cursisten. Aan het einde gekomen van het weekend werden op die zondagmiddag de meegenomen fietsen weer opgeladen op de trailer die we van een bevriende kweker hadden mogen gebruiken. Patrick (zijn naam fingeer ik hier maar) reikte mij de fietsen één voor één aan en ik zette, staande in de wagen, de tweewielers om en om op de dubbel-asser neer. De deelnemers hadden hun fietsen voor ons klaargezet, dus was het makkelijk laden. Alle gereedstaande fietsen werden opgepakt, ook de zware exemplaren. “Kan mij niet herinneren dat we er afgelopen vrijdagmiddag zo veel elektrische fietsen bij hadden”, zeg ik nog. “En onhandig ook dat ze op slot staan”.

In een half uurtje hebben we alle fietsen stevig gebarricadeerd weggezet op de trailer. Met spanbanden kunnen ze geen kant op en met oude kleden voorkomen we krasjes op de eigendommen van onze deelnemers.

Na een laatste check in de schoon achtergelaten kampeerboerderij starten we alle auto’s en rijden we met de volle trailer weer huiswaarts. Voorzichtig manoeuvrerend laten we de kronkelende Meijeweg achter ons en zetten vaart naar de afgesproken plaats in Boskoop. Op de overslagplaats laden we de koffers van de deelnemers weer uit en ook de fietsen komen weer in handen van hun eigenaren. Behalve… drie elektrische tweewielers waarvan geen van de deelnemers zegt de eigenaar te zijn. Moe van het intensieve weekend dringt het besef slechts langzaam door dat Patrick en ik méér dan de bedoelde fietsen hebben opgeladen en op transport hebben gezet naar Boskoop. Een haastig gebeld mobiel nummer van de eigenaresse van de Bodegraafse kampeerboerderij geeft geen gehoor, dus spoeden wij ons getwee weer snel terug naar ‘plaats delict’. Eenmaal daar lossen we de drie ontvreemde stalen rossen en zetten deze weer terug waar ze hadden gestaan.

Terwijl wij met de slappe lach en een lege trailer andermaal de Meije uitrijden, rekenen drie senioren af met de uitbater van het plaatselijke café. Buiten doen zij hun fietsen van slot en rijden er de Meije mee uit. Onwetend dat hun fietsen er die middag al een retourtje Boskoop op hebben zitten.

[Ook een blunder begaan? Schrijf het naar hans@inBoskoop.nl]

Fotograaf: Josh Walet