Blogs

« Vorige - Volgende »

Zomer, Tour de France en … Julien Clerc!

14 juli 2015 - 14:33  •  De Muziekfreak  •  reacties

Zomer, Tour de France en … Julien Clerc!

Als de Tour de France ons buurdorp Waddinxveen aandoet dan luistert “De Muziekfreak” wel eens naar Franse muziek. Ik zet dan even “(Elle voulait qu’on l’appelle) Venise” op en mijn hele dag is goed. Het is geen typische Franse chanson maar wel mijn favoriete Franse popsong.

Bij Franse muziek denk je aan een mooie ballade met een mooie accordeon. Vaak hele romantische muziek maar deze hit van Julien Clerc is heel anders. Het intro is al overdonderend. Er klinkt een metalen koe-bel en verderop steeds weer een schelle gitaar.  Deze single is fantastisch gearrangeerd. In 1976 heeft hij een top 10 hit met deze Veronica’s alarmschijf in Nederland. Ik ben nog een tiener en zet de radio steeds weer hard aan als ik “Venise” hoor en dat doe ik nu nog!

Julien Clerc is in 1976 al een bekende artiest in Nederland want hij heeft al twee grote hits op zijn naam staan met “Si On Chantait” en “Ce N’ est Rien”. In de zomer van hetzelfde jaar heeft Julien Clerc een nummer 1 hit in Nederland met “This Melody”.  Dat is wel zo’n typische Franse ballade.

Paul Alain August Leclerc wordt geboren in 1947 in Parijs. Zijn vader luistert veel naar klassieke muziek en zijn moeder luistert naar de muziek van Georges Brassens en Edith Piaf. In 1968 brengt hij zijn eerste LP onder de naam Julien Clerc uit en staat in het voorprogramma van Gilbert Becaud. Julien speelt twee jaar later in de Franse versie van de musical “Hair” in Parijs. In de jaren zeventig is Julien Clerc heel populair o.a. in Frankrijk, Nederland en Canada. Behalve de al genoemde hits mogen het schitterende “Ma Preference” uit 1978 en het vrolijke “Helene” uit 1987 niet onvermeld blijven.

Behalve zanger is Julien Clerc sinds 2003 namens Frankrijk ook “een goodwill ambassadeur “ van de Verenigde Naties. In 2004 vertrekt hij naar Tsjaad om daar de oorlogsslachtoffers te helpen. Van zijn bezoek aan Afrika wordt een documentaire gemaakt door de Franse televisie. In 2008 maakt hij een comeback in de Franse hitparade. Zijn album “Ou S’en Vont Les Violons? bereikt de eerste plaats in Frankrijk. Ook die CD wil ik nog wel eens draaien. Op deze CD horen we een hele veelzijdige Julien Clerc die beslist hedendaagse muziek maakt. 

Binnenkort is Julien Clerc weer live te zien op diverse Nederlandse podia. Ga dat zien en beleven!

21 september Nieuwe Luxor Theater-Rotterdam
22 september Carre, Amsterdam
23 september Tivoli-Vredenburg, Utrecht
24 september Theater aan de Parade, ‘s-Hertogenbosch

Fotograaf: Josh Walet