Blogs

« Vorige - Volgende »

Geboeid

14 augustus 2015 - 17:24  •  Hans van Eck  •  reacties

Geboeid

Bij het op vakantie gaan, hoort ook weer thuiskomen. En mensen die terugkomen van vakantie, die laten hun foto’s zien. Tientallen, soms honderden foto’s worden op tablet of laptop getoond aan hen die thuis achter waren gebleven. Niet altijd een onverdeeld genoegen. Soms aanleiding tot herkenning (“joh, daar waren wij 3 jaar geleden óók!”), maar soms ook reden tot gapen. Uiteraard met de kiezen op elkaar, want we willen de enthousiaste vakantiegangers natuurlijk niet voor het hoofd stoten.

Niet zelden krijg je als toeschouwer een ongeselecteerde serie vakantiefoto’s te zien, zodat niet alleen de bijzondere vakantiemomenten passeren maar ook de minder interessante kiekjes. Dit is voor jou als publiek soms een aanslag op je geduld en aandacht. Aanvankelijk nog zeer geïnteresseerd, maar na de zoveelste waterval en het tigste vergezicht, kan de verveling bij je toeslaan en wordt de zo enthousiast gepresenteerde serie vakantiefoto’s een niet uit te zitten verzoeking. “Ook een heel leuke foto, ja,… en die ook zeg… errug mooi!”, hoor je je bijna zuchtend zeggen. Maar de zongebruinde vakantieganger merkt je verstopte zucht niet op en beleeft zichtbaar zijn vakantie opnieuw als hij je tergend langzaam één voor één de foto’s toont. Met wat ‘geluk’ wordt de tijdsduur per getoonde foto nog wat vertraagd voor je, zodat je alle foto’s stuk voor stuk echt volledig in je op kan nemen. En: bij een foto die langer in beeld is, past ook een uitvoeriger vakantierelaas! Da’s ook mooi meegenomen. Driehonderdenvijftig foto’s met prachtige Beierse landschappen, je snapt direct dat ze een heerlijke vakantie moeten hebben gehad.

Beleefd geboeid blijf je de fotoserie uitkijken. Ach, de vakantiegangers moeten immers ook hun verhaal kwijt. Lastiger wordt het als er na fotonummer ‘IMG_0350.jpg’ doodleuk wordt gezegd dat er ook nog een serie ont-zet-tend leuke foto’s ergens op de mobiele telefoon moeten staan. “Moet je ook echt even zien. Kom, waar heb ik ze nu precies?”.

Mocht je nu denken dat andermans foto’s kijken niet aan mij is besteed, dan heb je het mis. Ik beleef maar wat graag een stukje vakantiepret van de ander mee, ook al had het ook wel in twaalf foto’s verteld kunnen zijn. De per definitie veel te langdradige fotopresentaties kan ik prima verteren om één simpele reden: ik doe het zelf ook. Dacht jij dat jouw foto’s allemaal zo boeiend zijn? Nou, veel van die van mij zeker ook niet. Ik zie mijn publiek ook wel eens ongeduldig heen en weer schuiven als ik mijn fotoserie presenteer. En juist vanuit dat besef, kan ik al die ellenlange fotoseries wel hebben. Zelfs uit Beieren. 

Veel kijkplezier!

[Ook vakantie-ervaringen te delen? Schrijf het naar hans@inBoskoop.nl]

Fotograaf: Josh Walet