Blogs

« Vorige - Volgende »

Een hit die je vrolijk maakt

19 augustus 2015 - 14:53  •  De Muziekfreak  •  reacties

Een hit die je vrolijk maakt

De beste hitsingles zijn vaak de songs die je meteen vrolijk maken. Een mooi voorbeeld hiervan is “A Good Heart” van Feargal Sharkey. Op het moment dat Evert van Benthem in de vrieskou de Elfstedentocht wint, staat Sharkey op nummer 1 in de Nederlandse hitparade. Het verhaal achter “A Good Heart” is het verhaal van een ijskoude scheiding.

De Noord-Ier Feargal Sharkey werd in 1958 geboren in Derry. In 1978 is hij de leadzanger van de new wave band The Undertones. Deze band breekt nooit door in Nederland maar het is een hele goede en leuke band uit de eind jaren zeventig. Ze hebben in Engeland diverse hits waaronder een dikke top 10 hit met de uitstekende single “My Perfect Cousin”. De band bestaat van 1978 t/m 1985 maar Sharkey heeft dan al even een uitstapje gemaakt met Vince Clarke van Yazoo. Met Vince vormt hij in 1983 het duo The Assembly en hebben ze in ons land en Engeland een hit met “Never Never”. 

Samen met Dave Stewart, de mannelijke helft van the Eurythmics, neemt Feargal Sharkey zijn eerste soloalbum op.

De eerste single van dat album “A Good Heart” is geschreven door  de Amerikaanse Maria McKee van de band Lone Justice. McKee schreef “A Good Heart” als tiener. Ze werd gezien als een veelbelovende zangeres  en songschrijver. Benmont Tench ook Amerikaan en toetsenist bij Tom Petty & The Heartbreakers werd verliefd op haar. De relatie duurde niet lang en Mckee schreef het liefdesverdriet van zich af. Veel later in 1991 zou McKee in Nederland bekend worden door haar grote hit “Show Me Heaven”. 

Benmont Tench naast lid van The Heartbreakers ook een beroemd sessiemuzikant reageerde ook met een song op het einde van de relatie met McKee en schreef “You Little Thief”. De Brit Dave Stewart werkte in de jaren tachtig ook samen met Tom Petty & The Heartbreakers. Via Dave Stewart kwam Feargal Sharkey aan twee songs die gingen over een muzikantenrelatie. Feargal vond het allebei goede songs en nam ze allebei op en ze staan ook achter elkaar op zijn eerste soloalbum. Twee verschillende zienswijzen van McKee en Tench op dezelfde relatie. 

In Nederland werd de Benmont Tench compositie “You Little Thief” een kleine hit maar in Engeland werd die single ook een top 10 hit. Kijk eens naar de mooie videoclips en geniet van die hele bijzondere stem van Feargal Sharkey.

Fotograaf: Josh Walet