Blogs

« Vorige - Volgende »

Judie Tzuke: een zangeres die je moet horen

9 september 2015 - 14:43  •  De Muziekfreak  •  reacties

Judie Tzuke: een zangeres die je moet horen

In de zomer van 1979 is daar ineens Judie Tzuke. Wat heeft zij een schitterende stem! De single “Stay With Me Till Dawn” wordt in  “De Avondspits” van Frits Spits al snel een “Steunplaat”. Frits draait de single van maandag t/m zaterdag elke dag om half zeven. Het is nog maar twee jaar na Kate Bush en weer is daar een nieuwe Britse topzangeres. Kate Bush bereikt in een mum van tijd de status van wereldster. Judie Tzuke bereikt die status nooit. Ze wordt ontdekt door Elton John en haar tweede single voor zijn Rocket-label is “Stay With Me Till Dawn”. In Engeland staat ze al snel in de singles top 20. In Nederland is ze vaak te horen op de radio met deze single maar twee maanden later is al door veel Nederlanders vergeten.

Judie Tzuke is negentien wanneer ze in 1975 Mike Paxman ontmoet. Ze vormen samen een folkduo Tzuke en Paxo. Ze maken in 1976 een single “These Are The Lawa” die geproduceerd wordt door Tony Visconti. Visconti is in die periode de producer van David Bowie. In datzelfde jaar neemt Elton John een duet op met Kiki Dee “Don’t Go Breaking My Heart”. Het is een single op zijn eigen Rocket label. Elton John wil dat zijn platenlabel een label is voor artiesten. Verkoopcijfers staan niet voorop maar hij wil op zijn label alleen kwaliteitsmuziek. Judie Tzuke past perfect in zijn visie. Tijdens een poll gehouden in 2002 blijkt dat deze hit in haar eigen land nog zeer geliefd is. Ze eindigt op een 39e plaats in een top 50 allertijden.

Judie Myers (Tzuke) is de dochter van Jean Silverside, een tv actrice en Sefton Meyers een onroerend goed ontwikkelaar die ook de manager was van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice ten tijde van hun zeer succesvolle musical “Jesus Christ Superstar“. Net voordat de musical gaat draaien in Londen komt haar vader te overlijden. Judie Myers klinkt wel heel gewoon en daarom kiest ze als artiestennaam haar oorspronkelijke Poolse familienaam Tzuke.

In 1980 gaat Tzuke op tournee met Elton John. Ze speelt zelfs voor een half miljoen mensen in het Central Park in New York. Het probleem is alleen dat haar muziek door allerlei juridische perikelen niet te koop is in de Verenigde Staten. Inmiddels maakte Tzuke 25 cd’s en neemt ze vanaf 1995 op voor haar eigen label Big Moon Records. In Engeland is ze dit najaar weer op tournee met een akoestische “Songs And Stories” tour. Ze zal altijd die zangeres blijven van deze imponerende en geniale song met die fantastische gitaarsolo en het fenomenale slotakkoord.

Fotograaf: Josh Walet