Blogs

« Vorige - Volgende »

De dance classics van Humberto Tan

10 november 2015 - 15:25  •  De Muziekfreak  •  reacties

De dance classics van Humberto Tan

Afgelopen week liep ik in de Boskoopse boekenwinkel en kwam een hele mooie muziekaanbieding tegen. De favoriete dance classics van Humberto Tan: een soundbook met vier cd's voor nog geen tien euro! De RTL Late Night en voormalig Studio Sport presentator laat op deze cd's zijn favoriete dansmuziek horen. Als je wel eens naar RTL Late Night kijkt weet je dat Tan verstand heeft van muziek. Niet alleen de dansliefhebber maar elke muziekliefhebber zou dit soundbook moeten kopen.

Humberto Tan groeide op in de Amsterdamse Bijlmer. In de begin jaren tachtig luistert Nederland naar Het Goede Doel en Doe Maar. Tan bezoekt de discotheken in Amsterdam en hoort daar Chic, Earth, Wind & Fire en Marvin Gaye. Hij hoort ook de in Nederland meer onbekende soul- en dance artiesten zoals Luther Vandross, Kashif, L.T.D., Midnight Star, Skyy, en Cheryl Lynn. Hij luistert naar de Ferry Maat soulshow en andere gespecialiseerde regionale radioshows waarin soul- en dancemuziek gedraaid wordt. Als de muziek dan gedraaid wordt rent hij naar zijn cassetterecorder en neemt de muziek op zijn cassettebandjes op.

Op "Let's Dance" van Humberto Tan horen we dansmuziek uit de jaren zeventig tot en met nu. De muziek gaat van Chic tot Pharrell Williams. Elke keuze wordt door Humberto toegelicht. Zijn persoonlijke held Luther Vandross komt tweemaal voorbij. Vandross is in Nederland een grote onbekende al schreef hij dan wel de Nederlandse nummer 1 hit  "A Brand New Day" voor  the Wiz Stars. Een gelegenheidsformatie die bestond uit o.a. Diana Ross en Michael Jackson. Begin jaren tachtig maakt Vandross de transitie van sessiemuzikant naar soloartiest. Humberto kiest voor de grootste Amerikaanse hit van de in 2005 overleden muzikant "Never Too Much".

De goede smaak van Tan blijkt ook uit de keuze voor "Don't Look Any Further" van Temptations zanger Dennis Edwards. De stem van Edwards vooral bekend van "Papa was a Rollin' Stone" is te horen in een duet met Siedah Garrett die later nog met Michael Jackson zou zingen. De heerlijke zware stem van Edwards past perfect bij de liefelijke stem van Garrett. Het is een onvergetelijk soulduet en het is dan ook helemaal een terechte keuze van Tan.

Ook vergeet hij dé discoband van de jaren zeventig niet: KC & The Sunshine Band. De band van Harry Casey en Richard Finch (twee blanke jongens) die gespecialiseerd waren in "de Miami Soul Sound". De zon hoor je door die muziek heen. Hij kiest ook nog eens voor hun geweldige discoklassieker "Get Down Tonight".

Andere opvallende keuzes vind ik "Super Freak" van Rick James. Heerlijke rauwe disco en L.T.D. "Back In Love Again . Ook "Fake" van Alexander O'Neal is een prachtige keuze uit de jaren tachtig.  De muziek van nu is ook goed vertegenwoordigd met Justin Timberlake, Pharrell Williams, Robin S. en Robin Thicke.

Geef je binnenkort een feestje en wil je dat er gedanst wordt dan is dit soundbook van Humberto Tan een prachtig cadeau voor de feestdagen. Ik zou geen dag meer wachten! Profiteer van die onwaarschijnlijk mooie aanbieding bij Sander in de Boskoopse boekwinkel.

Fotograaf: Josh Walet