Blogs

« Vorige - Volgende »

Nomen est omen

12 december 2015 - 10:47  •  Hans van Eck  •  reacties

Nomen est omen

Het is soms verbazingwekkend hoe een naam past bij (de functie van) een persoon. Er bestaat zelfs -zo ontdekte ik bij het schrijven van dit stukje- een naam voor dit verschijnsel: een aptoniem.

Op het risico af dat je het allemaal wat flauw vindt, hier wat opmerkelijke voorbeelden.

Riet van der Nat, Niek van der Plas, Peter van der Kraan, Miep van der Zee, Liesbeth van Dijk en Martje Storm. Allemaal namen die mensen konden aankruisen bij de dit voorjaar gehouden Waterschapsverkiezingen. Echt waar.

Nog niet zo lang geleden zag ik op TV een instructeur aan het woord die (ik meen voor de RDW) slipcursussen verzorgde. Zijn naam verscheen onder in het scherm: de heer Slippens. Op zo’n moment vraag je je af of zijn achternaam hem op het spoor heeft gezet van zijn loopbaan. 

Datzelfde bedenk je je bij de onderschriften van weerman Robert Vriezen en de weervrouwen Diana Woei en Monique Somers. Hoeveel flauwe grappen hebben zij bij hun studiekeuze al niet moeten verwerken? En het is niet over, want zelfs op inBoskoop wordt er door een simpele columnist nog eens fijntjes aandacht aan besteed.

Voor de lezers die van al deze meligheid nog niet zijn afgehaakt en nog wel wat 'aptoniemen' lusten, hieronder nog wat meer voorbeelden die ik zomaar voorbij hoorde komen:

"De NBA-speler Tim Duncan heeft afscheid genomen als basketballer", hoorde ik de sportverslaggever in plat Engels zeggen.

En de voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP), de heer Hennie de Haan, kwam op de radio aan het woord. Met zo’n achternaam verkrijg je bij bestuursverkiezingen toch vanzelf voorkeurstemmen? 

Datzelfde voordeel moet drs. Vonk hebben gehad toen hij zich kandidaat stelde voor de functie van secretaris van het KNOV (de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen). Ik vermoed dat hij het zelfs tot voorzitter van de club had geschopt als de spelling van zijn achternaam niet in spiegelbeeld had gestaan.

Toen in de jaren negentig van de vorige eeuw enkele dijken in Nederland doorbraken, kwam onze toenmalige minister van Binnenlandse Zaken in zwaar weer. Dagelijks kwam de naam van minister Dijkstal voorbij.

Misschien wel het meest bekende voorbeeld is eigenlijk juist geen aptoniem: de nogal ongelukkige achternaam van Benno Baksteen, de voormalige voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers. 

In Boskoop zullen ongetwijfeld ook aptoniemen voorkomen. Onze gewezen apotheker Draaijer is een voorbeeld dat mij als kind al fascineerde. Maar of de namen Rijkaart, Grootendorst, Streng en De Kwaadsteniet kloppen, ik durf hen er niet naar te vragen.

[Ken je ook treffende aptoniemen? Schrijf het naar hans@inBoskoop.nl]

Fotograaf: Josh Walet