Blogs

« Vorige - Volgende »

Oorlog is over: als jij het wil!

15 december 2015 - 14:55  •  De Muziekfreak  •  reacties

Oorlog is over: als jij het wil!

In de jaren zeventig werden wij als popliefhebbers groot met het piratenzendschip van Radio Veronica. Lex Harding, Rob Out en Tineke Vos presenteerden de top 100 allertijden op Oudejaarsdag. Pa had weer twee emmers oliebollen gebakken en samen met mijn broer luisterden we in de huiskamer naar de top 100 en “Happy Xmas (War is Over)” van John Lennon en Yoko Ono. Wij hadden geen idee wie John Lennon was, laat staan Yoko Ono, maar dat kinderkoor vonden wij heel mooi. Ik moest er deze dagen aan terugdenken vanwege de nieuwe nummer 1 in de top 2000: “Imagine” van John Lennon.

Veel mensen beschouwen deze nieuwe nummer 1 hit in de top 2000 als een verrassing en geven als verklaring de aanslagen in Parijs. Bij dit soort gewelddadige gebeurtenissen willen mensen vaak nog eens luisteren naar “Imagine” de titelsong van Lennon’s tweede soloalbum uit 1971. In datzelfde jaar nemen Lennon en Ono “Happy Xmas” op. Lennon roept de hulp in van producer Phil Spector. Spector is beroemd vanwege zijn “Wall Of Sound” die we o.a. terughoren in “River Deep, Mountain High” van Ike & Tina Turner. Op donderdagavond 28 oktober wordt de song in The Record Plant in New York opgenomen. Drie dagen later wordt het Harlem Community Choir uitgenodigd voor een middagsessie om de koorzang op te nemen.

In het intro van de song horen we John en Yoko hun kinderen “Happy Xmas” wensen. Yoko doet dat naar Kyoko en John naar Julian. De akkoorden en melodie van de song zijn rechtstreeks afkomstig uit de traditionele Engelse ballad “Skewball”.

De tekst van “Happy Xmas” is prachtig en net als bij “Imagine” weet Lennon ons te raken:

“And, so this is Christmas
For weak and for strong
For rich and the poor ones
The world is so wrong
And so happy Christmas
For black and for white
For yellow and red ones
Let’s stop all the fight”

Op 1 december 1971 verschijnt “Happy Xmas” op single in de Verenigde Staten maar het doet daar helemaal niets. Doordat Lennon een conflict heeft met de muziekuitgeverij Northern Songs verschijnt de single “Happy Xmas” pas een jaar later in Europa. In Engeland en in ons land wordt het een grote top 10 hit. Inmiddels heeft Lennon met deze single al negen keer in de Engelse hitlijst gestaan!

In 1969 werd door Lennon en Ono in het Amsterdam Hilton een “Bed-In” gehouden. Ze waren net getrouwd en gedurende een week werd de wereldpers uitgenodigd om te komen kijken tussen 9 uur ‘s morgens en 9 uur ‘s avonds met de bedoeling hun ideaal voor een betere wereld en wereldvrede uit te dragen.

In datzelfde jaar begonnen John en Yoko een reclamecampagne met posters op straat en advertenties in dagbladen met de tekst “War Is Over, If You Want It”.

Deze kerstsingle is actueler dan ooit. De beelden bij deze single stemmen niet vrolijk maar zijn helaas wel realiteit ook in 2015. Ik wens je fijne kerstdagen.

Fotograaf: Josh Walet