Blogs

« Vorige - Volgende »

Passť (1)

24 december 2015 - 17:22  •  Hans van Eck  •  reacties

Passť (1)

Resoluter had de styliste het in dat tv-programma niet kunnen zeggen: "... en een piek in de boom, dat kan natuurlijk (!) echt niet meer. Dat is passé." De woorden dreunden bij mij nog altijd na toen er inmiddels al een volgend item draaide. "Passé!". Achterhaald. Afgedaan. Uit. Voorbij. Ouderwets. We hadden net de kerstspullen op tafel uitgestald om ze een plek in de boom te geven, toen deze deskundige zich met onze boom begon te bemoeien. Hoezo, geen piek? Wat dacht die stijl-goeroe wel niet? Een beetje bepalen wat wij in onze boom mogen hangen! Puh, moet jij eens zien hoe piekfijn die boom van ons er uit komt te zien. En in één beweging klom ik op de stoel en plaatste de piek op de plek waar hij al jaren thuishoort. Zo! 

Best tevreden over dat ik de mening van die trendwatcher getrotseerd had, keek ik de dagen daarna toch wat anders naar opgetuigde kerstbomen, merkte ik. Mijn aandacht ging daarbij dan voornamelijk uit naar de kruinen waar ik inderdaad strikken, sterren, engeltjes, mutsen en zelfs een enkel kruis tegenkwam... maar geen piek. Langzaam maar zeker bekroop mij het gevoel dat die betweterige terror-goeroe toch een punt had gehad. De piek is passé. 

Maar hoe lang is dat al het geval? Hoeveel jaar zitten wij al voor gek met zo'n ouderwets ding op de boom? Wordt er over ons gepraat? "Bij van Eck zitten ze -ja, je gelooft het niet- met een piek in de boom!" Jongere kinderen moet je misschien al uitleggen wat een piek is. "Dat is een soort langgerekte kerstbal die je op de bovenste tak van de kerstboom schuift. Gek hè! Als je er eentje wil zien, dan moet je maar eens kijken bij...", schrik ik wakker uit een benauwende dagdroom.

Je begrijpt, grote onzekerheid maakte zich van mij meester. Want tot waar blijft mijn trend-achterstand zich beperkt? Heb ik niet met veel meer 'pieken' te dealen? Welke van mijn spullen zijn ook hopeloos passé? Of ben ík misschien wel passé? (Laatst in de trein dacht ik al dat ik vreemd werd aangekeken dat ik nog spijkerstof op mijn knieën had in plaats van daar gaten te hebben in mijn jeans. Of verbeeldde ik mij dat maar?)

Passé of not passé... ik heb  –als vroeg voornemen voor 2016–  besloten me er niet meer bezig te houden. Dat geeft een hoop rust. Laat ze maar lachen, die trendvolgers. Dat overspannen gedoe... dat is zóó 2015.

[Ook wel eens een trend gemist? Schrijf het naar hans@inBoskoop.nl]

Fotobijschrift: Foto van waarschijnlijk de laatste piek in Boskoop.

Fotograaf: Josh Walet