Blogs

« Vorige - Volgende »

Passť (2)

31 december 2015 - 14:47  •  Hans van Eck  •  reacties

Passť (2)

In mijn vorige column schreef ik hoe je een trend kunt missen. Hoezeer anderen voor jou kunnen bepalen wat je in je kerstboom dient te hangen, je te kleden hebt, welke gadgets je móet hebben en zo voorts. Zo werkt het nu eenmaal, we doen er allemaal in meer of mindere mate aan mee. We doen er goed aan om er vooral ook om te lachen. Je kunt nu eenmaal niet in alles helemaal bij zijn. Dan maar passé ;-)

Passé. Ook in de laatste dagen van het jaar kijken we naar wat er zoal voorbij is gekomen. Hopelijk schiet jou vele mooie ervaringen te binnen: je schooldiploma, je carrièreswitch, je kampioenschap, je nieuwe liefde, ...  

Ik hoop dat je mag vaststellen dat 2015 je veel goeds heeft gebracht.

We weten dat elk jaar ook rauwe kanten heeft. Wat dat betreft is er dit kalenderjaar weer voldoende aan ellende gepasseerd (passé): gebeurtenissen in Parijs die nog maar een afspiegeling zijn van wat er wereldwijd gaande is. Of natuurrampen die bevolkingsgroepen treffen die toch al zo kwetsbaar zijn. Of door fout regiem veroorzaakte vluchtelingenstromen.

Maar ook rampen van mindere omvang die op persoonlijk vlak net zo rampzalig zijn: mensen van wie je houdt die zijn weggevallen. Zomaar voorbij. Passé. Keihard.

Bij het nemen van afscheid van een oud jaar denken we ook terug aan waar we in dat jaar misschien wel afscheid van hebben moeten nemen: van je baan, van je gezondheid, van je zelfvertrouwen, van je onschuldige kijk op dingen, van je droom, van je huwelijk, van je bedrijf, van je vader of moeder, je kind, je partner...  Terugkijken op een voorbij jaar kan daardoor schrijnend, ja ronduit pijnlijk zijn. Verdriet om wat geweest is, om wat nooit meer terugkomt. Passé.

Afscheid nemen willen we niet. Maar we moeten soms! Knokken tegen de tranen in. Een beetje support kun je dan wel gebruiken. Zou mooi zijn als we als plaatsgenoten oog hebben op wat die mede-Boskoper sinds 2015 mee te torsen heeft.

Want met geloof, hoop en liefde zal niet 'Passé' het laatste woord zijn.

Gelukkig 2016!

[Ook een wens voor je mede-Boskopers? Schrijf het naar info@inBoskoop.nl]

Fotograaf: Josh Walet