Blogs

« Vorige - Volgende »

Een ruwe diamant: Chris Stapleton

11 januari 2016 - 09:07  •  De Muziekfreak  •  reacties

Een ruwe diamant: Chris Stapleton

Heb je al eens iets over deze muzikant gelezen? Nog niet?… dan lees je zeker volgende maand over Chris Stapleton. De Amerikaanse zanger is voor maar liefst vier Grammy’s genomineerd (hoogste muzikale onderscheiding in de Verenigde Staten) vanwege zijn debuut CD 'Traveller'. De nominaties werden op 7 december bekend gemaakt op de Amerikaanse televisie en de familie Stapleton (vrouw en twee kinderen) zaten in spanning op de bank te kijken. Ze hadden alleen de verkeerde zender aan waardoor ze het muzikaal historische moment misten! Zijn schoonzus kwam binnenlopen met het nieuws en toen realiseerde Chris zich dat hij de hele bekendmaking gemist had.

De pas 37 jarige zanger en songschrijver schreef al muziek voor veel countryartiesten maar ook voor Adele. De song 'If It Hadn’t Been For Love' die op de deluxe versie van Adele’s '21' staat is door Chris geschreven. Behalve voor Adele schreef hij al grote hits voor diverse Amerikaanse countrysterren zoals: Kenny Chesney, Blake Shelton, Lee Ann Womack en Luke Bryan. Inmiddels heeft hij al 150 songs geschreven.

Je moet beslist luisteren naar zijn stem want die is enorm goed. Al geef ik direct toe dat je van zo’n stem moet houden. Het is een schorre stem zoals Joe Cocker en Rod Stewart. Een stem aangetast door drinken en alcohol al weet ik niet of hij een liefhebber is van deze genotsmiddelen. Stapleton is de zoon van een mijnwerker en volgde een jaar lang een technische opleiding maar koos snel voor de muziek. Vijftien jaar geleden verhuisde hij naar Nashville.

Bij de Country Music Association Awards show op 4 november van vorig jaar was Stapleton de ontdekking van de avond. Hij trad daar op met Justin Timberlake zie ook de bijgevoegde video. Elk jaar komen de grootste countrysterren bij elkaar voor een gala avond met live optredens. De show wordt in de Verenigde Staten live op televisie uitgezonden en Stapleton won de prijs voor de CD van het jaar. In de week na de show verkocht Stapleton 176.000 cd’s.  Twee weken later stond hij op nummer 1 in de Verenigde Staten met zijn album 'Traveller'.  

'Traveller' werd door Stapleton vorig jaar opgenomen met de bedoeling een sterke debuut CD te maken.  Hij ging niet voor een grote hit. Chris kreeg wel een grote hit met 'Tennessee Whiskey'. Het is heel bijzonder en mooi dat het grote publiek in de Verenigde Staten deze CD zo weet te waarderen. Chris Stapleton is na deze CD al een hele grote muziekster in de Verenigde Staten en dat alleen op basis van zijn songs, zijn muziek en die geweldige mooie stem! Anno 2016 weten de mensen nog steeds goede muziek te waarderen. Dat biedt weer heel veel hoop voor een mooi muzikaal jaar.

Fotograaf: Josh Walet
De Muziekfreak.'
De Muziekfreak