Blogs

« Vorige - Volgende »

Superhelden

19 januari 2016 - 15:30  •  Karin Houdijk  •  reacties

Superhelden

Goede voornemens; een terugkerend fenomeen dat elk jaar in de eerste weken van januari ook in Boskoop weer leuke beelden oplevert: vanuit het Waterrijk komen (beginnende) hardlopers ons huis voorbij met neongekleurde kleding. Soms zijn de hoofden boven de outfits minstens zo fel gekleurd vanwege de inspanning die geleverd moet worden, maar er wordt moedig doorgezet. Ware superhelden!

Ik word er wel vrolijk van… al die bewegende sportkleding om me heen. Het is zo lekker menselijk. Tijdens de feestdagen hebben we voor het mooie toch weer méér naar binnen gewerkt dan goed voor ons is, dus moeten we dit kerstvet in januari weer kwijt zien te raken. Het liefst zo snel mogelijk.

Maar hoe pak je dit nou eigenlijk aan?

De een duikt het internet op of koopt één van de vierennegentig dieetboeken bij de boekhandel. Beetje moeilijk kiezen vind ik zelf, maar op z’n minst heb je er een fijn tijdverdrijf mee te pakken.

De ander gaat aan de maaltijdshakes; lekker makkelijk, want je hoeft er niet al te veel bij na te denken en ze zijn bij de lokale drogist in allerlei smaken en kleuren te krijgen. Top!

Over deze shakes is goed nagedacht. De blij gekleurde etiketten vragen erom om uit het schap getrokken te worden en alles zit er in.. zo ook lekker veel suiker (of zoetstoffen) en smaakaroma’s. Het is dus niet de kiwi die je op de verpakking van de drankjes ziet die je proeft maar de smaak van kiwi; het kiwi-aroma… en dat is heel iets anders vrees ik. Ik kan met verwondering kijken naar mensen die (naar het schijnt) met smaak een maaltijdshake naar binnen klokken. Er wordt niet gekauwd, dus komt het goedje zonder de nodige spijsverteringsenzymen je maag in geplonsd en na drie minuten ben je klaar met eten. Gezellig!

Wat dan wel? Het begint met logisch nadenken en komt in nagenoeg alle gezond-eten-boeken terug: stop met snaaien! Wat helpt daarbij? Niet in huis halen al die narigheid...

Om in de supermarkt toch niet in de verleiding te komen vermijdt je de middenpaden; daar liggen de snoepverleidingen namelijk op de loer. Wie rond etenstijd boodschappen doet zal het herkennen: de zakjes chips roepen naar je en dat pak stroopwafels sprong al bijna vanzelf je karretje in. Hard voorbij sjezen dus! (meteen goed voor je vetverbranding).

Dat je daarnaast je hoeveelheid groenten- en fruit omhoog moet schroeven en witte granen beter kan vervangen voor de volkoren varianten, is uiteraard net zo belangrijk.

Maar wie het gevaarlijke vet- en suikerbolwerk van de grootgrutters weet te vermijden, is wat mij betreft een minstens zo waarlijke SUPER(markt)HELD….

 

Karin Houdijk, natuurvoedingspraktijk eet!cetera.

Fotograaf: Josh Walet