Blogs

« Vorige - Volgende »

Bierdetox

8 februari 2016 - 11:42  •  Karin Houdijk  •  reacties

Bierdetox

Boskoop en Carnaval: al heel wat jaren een vast gegeven rond de maand februari.

Kleurrijk… dat is het eerste wat in mij opkomt als ik aan de Boskoopse carnaval denk. En bier…. veel bier. Bier verstopt in sokken bij de deelnemers van de optocht, bier bij de toeschouwers van de optocht en bier op de goed bezochte feestavonden. Carnaval is onlosmakelijk met het 'vloeibare goud' verbonden.

De meesten die wel van een feestje houden zullen herkennen dat het daarna dan ook wel weer "even mooi is geweest". Die rommelende darmen en het duffe hoofd; ze mogen ingeruild voor wat meer helderheid en het lijf mag weer gaan doen waar het voor bedoeld is, namelijk: ons gezond zien te houden. Dit lukt beter met organen die niet als een malle alcohol hoeven rond te pompen en af te voeren (om nog maar niet te spreken van de patatten en andere vette vulmiddelen). Kortom: het is reinigen geblazen… maar hoe dan?

Mijn advies: ga niet meteen 'cold turkey' alleen maar drie dagen water drinken, want dan snapt je arme lever er helemaal niets meer van en om nou te zeggen dat je van uitsluitend water nou zo vrolijk wordt... Beter is het om op licht verteerbaar eten over te gaan en je lichaam te voeden met fruit, groenten en volkoren granen (dan wel weer aangevuld met water, anders wordt het binnen zo'n droge boel). Nogal een switch wellicht voor degenen voor wie groenten gelijk staat tot knaagdierenvoedsel. Voor jullie de tip: smoothies! En dan niet die fijne gesuikerde versies die de supers ons proberen te verkopen, maar even de moeite nemen om te lezen of er ook echt alleen fruit en groente in zit. En een beetje citroensap voor de houdbaarheid. Als je hem zelf maakt ben je natuurlijk helemaal een held. Dus 's ochtends en 's middags een smoothie en 's avonds een lichte prak. Je lijf zal gaan juichen…. en opgelucht ademhalen.

Karin Houdijk, natuurvoedingsadviseur. www.eetcetera.life

Fotograaf: Josh Walet