Blogs

« Vorige - Volgende »

Een Winter Song voor alle jaargetijden

8 februari 2016 - 15:10  •  De Muziekfreak  •  reacties

Een Winter Song voor alle jaargetijden

De laatste Elfstedentochten vonden plaats in februari maar deze februari lijkt al weer een hele warme maand te worden. De natuur ligt zelfs ruim een maand voor op een gemiddeld jaar. Behalve winterweer bestonden er ook winterhits. Zoals bijvoorbeeld “Winter In America” van Doug Ashdown. Ook de hardrockers van Angel hadden in 1978 een lofzang op de winter met "Winter Song". Binnen enkele weken werd de single door de TROS gebombardeerd tot TROS Paradeplaat en was elk uur van de TROS donderdag op Hilversum 3 te beluisteren.

Angel was een band van de Oostkust, Washington DC, van de Verenigde Staten. Op een avond in 1975 spelen ze in een club in hun woonplaats als Kiss een optreden doet in dezelfde stad. De leden van Kiss zien Angel optreden en Gene Simmons (de man van de tong) belt dezelfde avond nog met zijn platenbaas Neil Bogart van het Casablanca label. Zo krijgt Angel een platencontract bij Casablanca. Kiss is de band van de make-up en de beschilderde gezichten en ze droegen zwarte kleren. Voor Angel werd een wit imago bedacht. De groep trad altijd op in witte mantels. Het is wel toepasselijk dat zij hun grootste hit hadden met “Winter Song” want ze zongen: "There’s snow everywhere in sight, falling on this winter night". Het is een meeslepende rocksong die met de geweldige lead- en achtergrondzang van Frank DiMino naar een climax gaat. Het kinderkoor "The California Boys Choir" zorgt aan het slot van de song voor een heerlijke winterse sfeer.

De band Angel had het probleem dat ze wel fans hadden die hun live optredens bezochten maar dat ze ook in de Verenigde Staten weinig op de radio werden gedraaid. Angel blonk niet uit in hitsingles. De muziek was hardrock met veel symfonische invloeden. “Tower” was een andere radiohit in Nederland en werd veel gedraaid in het Beton-uur van Alfred Lagarde. Angel had een zeer opvallende leadzanger Frank DiMino die tegenwoordig in Las Vegas woont. Gitarist Punky Meadows heeft al meer dan 10 jaar een zonnestudio in Virginia. Juist vorig jaar maakte Punky bekend te werken aan een nieuw album. De bandleden hielden alleen schulden over aan hun verblijf in Angel.

Een ander opvallend en invloedrijk lid van Angel was toetsenist Gregg Giuffria. Hij zorgde voor het symfonische geluid van Angel en dook later op in de band Giuffria, die een Amerikaanse singles top 20 hit hadden met "Call To The Heart", en in de band House Of Lords. Hij maakt tegenwoordig gokspelletjes in Las Vegas voor de grote casino’s en verdient daar heel veel geld mee. Juist omdat de winter het tegenwoordig vaak laat afweten luister ik het hele jaar door graag naar deze klassieke "Winter Song".

Fotograaf: Josh Walet
De Muziekfreak.'
De Muziekfreak