Blogs

« Vorige - Volgende »

Henk Senneker over bijnamen

9 februari 2016 - 12:00  •  Henk Senneker  •  reacties

Henk Senneker over bijnamen

We weten vaak aan de bijnaam wie of wat er wordt bedoeld. Bij de brandweer worden agenten vaak "blauwe kanaries" genoemd. EHBO’ers soms pleisterplakkers. Minderwaardig? Dacht het niet.

Regelmatig wordt de brandweer getraind. Ook op eerste hulp vaardigheden. Het was een groep van een man of 10. Dit keer was er geen vrouw bij. Grote mannen, voor een vuurtje niet bang. "Laat alles maar op ons afkomen, wij kunnen alles aan". Zulke mannen waren het. Geweldige mannen. Regelmatig nemen zij grote risico’s. Diep respect!

Eén van de brandweermannen (laat ik hem maar Frans noemen) was op vakantie geweest. Hij was ’s nachts geland op Schiphol, gelijk naar huis gegaan, 2 uur geslapen en weer op de training verschenen. Geen ideale voorbereiding. Wel karakter. Na ongeveer 2 uur, tijdens het inoefenen van vaardigheden, trok Frans bleek weg. Hij begon te zweten en te trillen op de benen. Snel werd hij op de grond neergelegd. Er was geen paniek, maar de situatie was voor de collega’s van de brandweerman wel ongemakkelijk. Een vuur blussen is één ding, een collega helpen die iets mankeert, is toch iets van een andere orde.

Zorgen had ik niet. Hij had alle verschijnselen van een flauwte. Wanneer je dit vaker hebt gezien en meegemaakt, is het niet zo spannend, voor de niet-kenners echter vaak een "help, wat moet ik doen" situatie. Enfin, na 10 minuten werd Frans in een zittende positie gebracht. Hij kreeg iets meer praatjes, zag de wereld weer wat helderder om hem heen en ontving van de stoere collega’s diverse plaagstootjes om te incasseren. "Moeten we je morgen met de ladderwagen uit je slaapkamer halen?"

Frans voelde zich merkbaar niet gelukkig met deze situatie. Ïn ieder geval, voor hem was de training afgelopen. We hielpen hem met z’n tweeën in een auto, zodat Frans naar huis gebracht kon worden. Hij had behoefte aan rust. Voordat de auto gestart werd, wenkte hij me. "Hé pleisterplakker, bedankt voor de goede zorgen", sprak hij tegen me met zijn bleke bekkie. "Het was goed dat je in de buurt was."

Pleisterplakker, een naam om trots op te zijn. Net als EHBO’er.

Fotograaf: Josh Walet