Blogs

« Vorige - Volgende »

Een maatje vertelt: Ik was ook ooit zo een jongere..

1 maart 2016 - 16:29  •  Humanitas Rijnland  •  reacties

Een maatje vertelt: Ik was ook ooit zo een jongere..

Volledig gedesillusioneerd kwam ik bij een goede hulpverleningsinstantie terecht. Dat bleek mijn redding. De aanpak was eigenlijk heel simpel:

Mijn eerste keer weet ik nog goed, ik moest mijn ogen sluiten en terug naar het moment dat ik als kind zielsgelukkig was. Tot in detail beschreef ik wat ik zag, wat ik voelde en waar ik was. Ik had mijn dromen nog, mijn hoop, het vertrouwen in mezelf en in de wereld! Wat was er toch gebeurd met mij? Toen ik mijn ogen opendeed voelde ik me blij... wel een kwartier lang! Alleen door even gedwongen te worden terug te gaan naar het moment waarop alles nog goed was.

Vanaf dat moment heb ik stapje voor stapje weer geleerd om te dromen, idealen te hebben. Dat viel niet bepaald mee. Mijn angst en verstand wilden mijn droom zo snel mogelijk om zeep helpen, ik bedacht direct alles waarom die droom zou gaan mislukken.

Maar... Ik heb geleerd om dat stemmetje uit te zetten. Door steeds weer terug te gaan naar het  moment dat ik als kind dromen had, blij was en de wereld zou gaan veroveren. Iedere keer als ik me waardeloos voelde dwong ik mijn gedachten naar die kindertijd te gaan. De truc zit hem in het herhalen, ik trainde mijn denken om een ander gedachtenpatroon aan te leren. Een patroon wat zorgde dat ik in een opwaartse spiraal terecht kwam. Want motivatie, hoop, creativiteit en levenslust ontstaat nooit vanuit wanhoop of negativiteit.

Een van mijn dromen destijds was dat ik 'iets met jongeren' wilde doen. Wat precies wist ik niet, die details zouden later komen. Omdat ik zo vaak te horen had gekregen dat ik dat nooit zou kunnen, was het voor mij de waarheid dat ik dat nooit zou kunnen. Inmiddels kan ik zeggen dat ik het tegendeel bewezen heb.

Door te dromen kwam ik in beweging en ontdekte langzaam maar zeker dat ik talenten had. Ik was dus goed in bepaalde dingen. Wat een eye-opener! Motivatie ontstond als vanzelf, het kwam voort uit een positief gevoel. De opwaartse spiraal was vanaf dat moment een feit.

Kijk mij nou! Ik ben maatje bij Jeugdsupport en schrijf een blog. Door te dromen ben ik erachter gekomen dat ik talenten heb en kan ze nu inzetten. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om jongeren in soortgelijke situaties een steuntje in de rug te kunnen bieden. Ik krijg er energie van!

Ik heb destijds een zaadje geplant op vruchtbare grond, ik hoop dat het anderen inspireert en hoop geeft wat betreft de toekomst. Begin te dromen en plant een zaadje, het is slechts een kwestie van durven...

Leonie

Fotograaf: Josh Walet
Humanitas Rijnland.'
Humanitas Rijnland

Samen ben je sterker dan je denkt.