Blogs

« Vorige - Volgende »

Smaakverwarring

9 mei 2016 - 14:13  •  Karin Houdijk  •  reacties

Smaakverwarring

Onlangs gaf ik aan groep 3 en 4 van basisschool de Zevensprong een gastles over voeding. Als onderdeel van deze les kwamen de verschillende smaken aan de orde: zoet, zuur, bitter en zout. De vijfde smaak 'umami' (hartig), liet ik om verwarring te voorkomen achterwege…de bekende smaken vormden al voldoende uitdaging.

Het bleek voor de kinderen nog een hele kluif om de smaken te proeven en van elkaar te onderscheiden. Zo werden zuur en bitter door elkaar gehaald (zelden trouwens zulke lachwekkende 'vacuüm mondjes' gezien) en was de smaak zoet torenhoog favoriet (verrassing!). Als antwoord op mijn afsluitende vraag of ze zouden willen dat alles een zoete smaak heeft, kwam een JAAAA die in Waddinxveen te horen was. Toen ik vervolgens vertelde dat dan de oude kaas, chips en patat ook zoet zouden smaken, werd het opvallend stil. Nee daar was eigenlijk niets aan!

Smaken kunnen niet zonder elkaar.. ze versterken elkaar zoals huilen en lachen. Haal de één weg en de kracht van de ander neemt af. De lekkerste gerechten zijn doorgaans ook een combinatie van verschillende smaken en door ze allemaal te gebruiken schud je je zintuigen wakker. Je ontwaakte smaakpapillen zorgen er vervolgens voor dat je (hopelijk) van je maaltijd geniet en als dit nog geen reden genoeg is om aan het combineren te slaan; genietend peuzelen bevordert je spijsvertering…

Karin Houdijk
voedingsadviseur bij natuurvoedingspraktijk eet!cetera

Fotograaf: Josh Walet
De Zevensprong.'
De Zevensprong

Katholieke Jenaplan Basisschool