Blogs

« Vorige - Volgende »

Bob Dylan's 'Blonde On Blonde' is 50 jaar oud

23 mei 2016 - 08:40  •  De Muziekfreak  •  reacties

Bob Dylans Blonde On Blonde is 50 jaar oud

Het is 1966 the Beatles zijn groot in Europa en de Verenigde Staten. In de hitparades wordt soulmuziek steeds belangrijker omdat de hitfabriek van Motown op volle toeren draait. Bob Dylan die vanaf 1961 platen maakt in de folktraditie gooit in 1966 het roer om. Tijdens de "I Have A Dream" speech van Martin Luther King zorgt hij voor entertainment op zijn akoestische gitaar. Hij blijft  niet langer tokkelen op zijn akoestische gitaar maar steekt de stekker in het stopcontact. Vanaf 1966 gaat Dylan elektrisch en staat er een band achter hem met een drumstel. Op het Newport festival wordt Dylan bekogeld door folkliefhebbers en wordt uitgemaakt voor Judas. Folkliefhebbers vinden dat hij verraad heeft gepleegd. Hij gaat voor het grote geld en de muziek is niet langer folk maar rock.  In 1966, deze maand vijftig jaar geleden, verschijnt de eerste dubbelLP in de rockgeschiedenis "Blonde On Blonde". 

Veel mensen ook in ons land hebben een hekel aan Bob Dylan. Het meest gehoorde argument is dat hij niet kan zingen. Nu is het helemaal waar dat zijn stem zeker de laatste jaren behoorlijk versleten klinkt. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat Dylan zijn hele leven, bijna elk jaar, op tournee gaat.  Op zijn oude werk en ook nog in de jaren tachtig is zijn stem echt wel het beluisteren waard. Hij is niet de beste zanger maar wellicht wel één van de beste tekstschrijvers. Iedereen kent wel een Bob Dylan song. Recent had Dylan  nog een wereldhit omdat Adele "To Make You Feel My Love" opnam. Bob Dylan schreef deze song voor zijn album "Time Out Of Mind" uit 1997.

Vorig jaar verscheen "The Cutting Edge-Bootleg Series Volume 12". Op de zes cd's staan de opnamen die hij maakte voor de triologie albums "Bringing It All Back Home", "Highway 61 Revisted" en "Blonde On Blonde". Deze albums verschenen in een periode van 15 maanden! Bekende songs die Dylan in deze periode opnam zijn: "It's All Over Now, Baby Blue", "Mr. Tambourine Man", "Like A Rolling Stone" en "Rainy Day Women #12 & 35 (Everybody must get stoned)" en "Just Like A Woman".

Op "Blonde On Blonde" horen we Bob Dylan in zijn meest pure vorm. Het album kwam moeizaam tot stand. De opnamen begonnen in New York maar na vijf sessies had hij pas één song gereed. Samen met Robbie Robertson en Al Kooper vliegt Dylan naar Nashville. De rest van het dubbelalbum wordt daar in zeven dagen opgenomen. Twee hits levert het album op: "Rainy Day Women" en "I Want You". "Blonde On Blonde" is niet Dylan's populairste album al haalt hij wel de top 10 in de Verenigde Staten. Misschien wel zijn beste album. Op dit album werd de geschiedenis van de Verenigde Staten zo goed beschreven in personages als: Woody Guthrie, Chuck Berry, Mark Twain, Coca-Cola, Walt Whitman, Levi's, barroom poker games en Jack Kerouac. In 2012 ontving Bob Dylan van Barack Obama een hoge onderscheiding: de vrijheidsmedaille. Bij die gelegenheid zei Obama: "Er is geen grotere reus in de Amerikaanse rockmuziek dan Bob Dylan. Hij veranderde niet alleen het geluid van de popmuziek maar ook de tekstuele boodschap en het gevoel dat mensen krijgen bij popmuziek."

Fotograaf: Josh Walet