Blogs

« Vorige - Volgende »

Kleurenkracht

26 mei 2016 - 13:49  •  Karin Houdijk  •  reacties

Kleurenkracht

Wie Boskoop doorkruist kan er niet omheen: het is lente! Het zijn nu vooral de Rododendrons die de wereld kleuren en de komende maanden zal de kleurenpracht nog verder toenemen.

Ik word blij van al die vrolijke bomen. Wanneer ik een azaleahaag passeer gaan m’n mondhoeken al omhoog; de glimlach komt vanzelf. Kleuren prikkelen en tenzij je kleurenblind of chronisch chagrijnig bent, moet het wel iets met je doen.

Met voeding werkt het ook zo: zet mij een bord met witte asperges, aardappelen en botersaus voor en ik krijg associaties met een ziekenhuismaaltijd. Worden de bleke stengels en knollen op mijn bord echter opgeleukt met een diepgeel gepocheerd eitje en wat vers gesneden frisgroene peterselie, dan stijgt de smaakfactor zienderogen. Hoe komt dat?

Net als smaken hebben kleuren de neiging om te willen samenwerken. Ze maken dat je zin krijgt om te eten en de kans dat je geniet neemt toe. Daarnaast hebben de verschillende groenten ieder hun eigen taak en deze eigenschappen kun je gemakkelijk herkennen aan de kleuren ervan. Felgekleurde groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld hoge doses antioxidanten. Groene bladgroenten en kool werken daarentegen weer reinigend, de grijs/bruin gekleurde paddenstoelen stimuleren het immuunsysteen en veel prehistorisch ogende knolgroenten hebben ontstekingsremmende eigenschappen!

Kleuren hebben en geven dus kracht en zo blijkt opnieuw dat een creatieve maaltijd meer is dan alleen een lust voor het oog….

Karin Houdijk

Fotograaf: Josh Walet