Blogs

« Vorige - Volgende »

Snoepvierdaagse

18 juni 2016 - 15:42  •  Karin Houdijk  •  reacties

Snoepvierdaagse

Boskopers doen vaak met overgave ergens aan mee. Of het nu om carnaval, de Sinterklaasintocht, Koningsdag of de avondvierdaagse gaat; er wordt massaal geparticipeerd. Waar sommige andere dorpen moeite hebben om voor de jaarlijkse wandelvierdaagse honderd man op de been te krijgen, lijkt in ons dorp aan de wandelstoet geen einde te komen.

Ook dit jaar was de opkomst weer ouderwets groot en op maandagavond 19.00 uur zette de horde zich in beweging richting Snijdelwijk. Wat mij, naast de kletsende ouders en ijverige belletje-lellers opviel, was de hoeveelheid malende kaken die mij op deze avonden passeerde. Elke avond leek de drang naar snoep verder toe te nemen en vormden monden vol spekkies en lolly’s het beeld van de wandeling. Nu begrijp ik kinderen wel; als het snoep in zulke grote hoeveelheden voor het grijpen ligt, of al vanuit huis in een rugzakje wordt meegegeven… dan moet dat natuurlijk gegeten worden!

Ik vraag mij af op welk moment een van oudsher sportief evenement is veranderd in een eetfestijn. Het blijft namelijk ook niet bij een doosje Smarties… nee hele puntzakken zoetwaren passeren de revue, met als uitsmijter het  inhalen op donderdagavond. Onder het motto “er kan nog meer bij”, wordt met snoepkettingen de wet van de zwaartekracht getest op de nekjes van de jonge deelnemertjes. Belonen is  belangrijk en leuk, maar zou minder snoep ook minder pret betekenen?

Karin Houdijk

Fotograaf: Josh Walet