Blogs

« Vorige - Volgende »

Christopher Cross in Zoetermeer

4 juli 2016 - 11:25  •  De Muziekfreak  •  reacties

Christopher Cross in Zoetermeer

Nog een paar dagen en dan is de Texaanse zanger en songschrijver Christopher Cross in de buurt van Boskoop. Hij is vooral bekend van zijn hit “Sailing”. Het wordt zijn allereerste concert in Nederland. Christopher Cross werd door zijn debuutalbum in een paar maanden wereldberoemd. Hij ontving in 1981 maar liefst vijf Grammy’s (hoogste Amerikaanse muzikale onderscheiding). Dat is in de hele historie van de Grammy uitreiking nooit meer voorgekomen. De man met de wonderschone fluwelen stem is op woensdagavond 13 juli in Zoetermeer te bewonderen.

Zijn debuutplaat met de groene hoes en de flamingo op de voorkant wordt een enorm succes in de Verenigde Staten. Zijn debuutsingle “Ride Like The Wind” bereikte een tweede plaats in de hitparade. Het is een onvergetelijke single, de dunne stem van Cross past heel goed bij de mooie stem van Michael McDonald. De follow-up is een nog groter succes. “Sailing” wordt in de Verenigde Staten een nummer 1 hit maar ook in Nederland is “Sailing” een grote hit. In de Verenigde Staten heeft hij nog twee top 20 hits van zijn debuutalbum. Weer een paar maanden later heeft hij nog een nummer één hit in de Verenigde Staten met “Arthur’s Theme (The Best That You Can Do)” uit de film met Dudley Moore.

In 1970 speelt Christopher Cross in een hardrock band Flash. Ze zijn zeer populair in San Antonio. Op 28 augustus 1970 speelt Deep Purple in de JAM Factory maar de gitarist van de band Ritchie Blackmore is ziek. De mensen in San Antonio kennen nog wel een Deep Purple fan die ook een goede gitarist is. In het voorprogramma van Deep Purple speelt Mariani, de band met de Texaanse gitarist Eric Johnson. Christopher Cross is bevriend met Johnson en speelt die avond op de gitaarversterkers van Johnson in Deep Purple. In die jaren is Cross chauffeur in San Antonio en brengt artiesten als Fleetwood Mac en Three Dog Night naar de JAM Factory.

Na het enorme succes van zijn debuutLP verschijnt pas bijna vier jaar later “Another Page”. Twee singlehits volgen. In Nederland is “All Right” een tweede grote hit voor Christopher Cross. Toch komt Cross nooit zelfs maar in de buurt van het succes van zijn debuutalbum. Het was ook heel vreemd voor Cross om eerst clubartiest te zijn en een paar maanden later te openen voor 20.000 mensen in het voorprogramma van The Eagles. Na de eerste twee albums volgen zeker nog 10 albums. Op die albums horen we steeds weer dat Christopher Cross prachtige melodieuze songs schrijft. Vaak romantische songs met jazzy invloeden. Zijn muziek is een mooi mengsel van Steely Dan- en Eaglesmuziek.

Teleurstellend voor Cross? Helemaal niet! Zijn succes heeft hem veel erkenning gebracht van artiesten waar hij fan van is. Zo leerde hij veel artiesten kennen bijvoorbeeld Don Henley (van the Eagles), Randy Newman, Paul McCartney en The Beach Boys. “Het is als of ik een paar jaar buiten mijn eigen lichaam heb geleefd” zo sprak Cross ooit over zijn enorme succesperiode”. Die succesperiode geeft hem nu de mogelijkheden om alleen die dingen te doen die hij leuk vindt. Cross heeft een tweede huis in New York maar woont tegenwoordig weer in Texas en vindt het leuk om in Zoetermeer te spelen!

Fotograaf: Josh Walet