Blogs

« Vorige - Volgende »

Een magistrale Dire Straits song

23 augustus 2016 - 08:58  •  De Muziekfreak  •  reacties

Een magistrale Dire Straits song

Wie denkt aan de jaren tachtig en de popmuziek moet denken aan New Wave, Doe Maar en…Dire Straits. De Engelse band met Mark Knopfler was in Nederland eerder populair dan in eigen land. 'Sultans Of Swing’ was direct een sensationele single die in Nederland de top 10 bereikte. Een paar maanden later werd die single een grote hit in Engeland en de Verenigde Staten en Mark Knopfler mocht meteen meespelen op de gospelplaat van Bob Dylan 'Slow Train Coming'. De naam van Mark Knopfler was binnen een paar maanden gevestigd.

Dire Straits maakte in 1985 wereldwijd vooral faam met hun vijfde CD 'Brothers In Arms'. Die CD stond maanden lang op één in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. Niet zo vreemd omdat het album vol stond met sterke hitsingles 'Money For Nothing' (I Want My MTV) met Sting, 'So Far Away', 'Walk Of Life', 'Brothers In Arms' en 'Your Latest Trick'. Uiteindelijk werden er van dit album ongeveer 30 miljoen CD's verkocht.

Na hun titelloze debuutCD en de tweede CD 'Communiqué' verscheen in 1980 'Making Movies'. Op dit derde album ontstaat de herkenbare Dire Straits sound. De Engelse top 10 hit 'Romeo & Juliet' is een hoogtepunt in het Dire Straits oeuvre en kent een bijzonder fraaie tekst. Het absolute hoogtepunt van de CD is wat mij betreft de openingstrack en derde single van het album: 'Tunnel Of Love'. Het intro is al bijzonder en komt uit de film 'Carousel'. Roy Bittan de pianist uit de E Street Band van Bruce Springsteen speelt hier de 'Carousel Waltz' van de componisten Rodgers & Hammerstein.

'Tunnel Of Love' is zo goed vanwege het heerlijke opzwepende tempo in deze song. Na het indrukwekkende intro volgt een song met een snelheid die doet denken aan een kermis: de achtbaan of een draaimolen. Knopfler gebruikt het beeld van kermis en carnival als een beeld voor het echte leven. Op de kermis ontmoet hij een meisje en de twee zijn direct verliefd. Knopfler zingt over de 'Spanish City' dat is een speeltuin in Whitley Bay gelegen aan de Noordzee kust in Newcastle Upon Tyne. Cullercoats is een plaatsje dichtbij Whitley Bay. Allemaal plaatsen waar Knopfler opgroeide. 'Rockaway' verwijst naar Rockaway Beach in New York waar een heel groot pretpark staat. Het album 'Making Movies' werd opgenomen in New York. Op het album komende diverse verwijzingen voor naar films: 'Carousel', 'Romeo & Juliet', 'West Side Story' en 'Cabaret'.

Mark Knopfler heeft al veel solo-albums gemaakt die nog interessanter zijn dan zijn werk met Dire Straits. Vorig jaar maakte hij zijn achtste solo-album 'Tracker'. Het zijn lekkere rustige albums, die doen denken aan J.J. Cale. Mooie teksten en fraai gitaarwerk. De band Dire Straits bestaat al 20 jaar niet meer maar Mark Knopfler blijft een uitzonderlijk goede gitarist. Dat liet hij in 1980 al horen. Luister maar eens naar de slotgitaarsolo. Je komt opgewonden uit de achtbaan die 'Tunnel Of Love' heet.

Fotograaf: Josh Walet