Blogs

« Vorige - Volgende »

De X factor en Don't Stop Believin'

4 november 2016 - 09:23  •  De Muziekfreak  •  reacties

De X factor en Dont Stop Believin

Volgende maand gaat het Top 2000 spektakel van Radio 2 weer van start. Eén van de meest opvallende songs in deze hitparade is: Don't Stop Believin' van Journey. In 1981 werd deze single een top 10 hit in de Verenigde Staten. Zes en twintig jaar later in 2007 wordt de song gebruikt in de hele populaire Amerikaanse maffia tv-serie 'The Sopranos'. De song wordt direct erg veel gedownload in iTunes. Twee jaar later is de song een groot success bij de Engelse versie van de X factor en weer een jaar later wordt deze song uitgevoerd door de winnaar van de Nederlandse X factor: Jaap Reesema. Het TV programma bekeken door 2,1 miljoen Nederlanders zorgt ervoor dat de originele versie in de Radio 2 Top 2000 terecht komt. In 2015 staat Journey zelfs op 209 in de Top 2000.

De Amerikaanse rockformatie Journey ontstaat in 1973 uit de band van Santana. Gitarist Neal Schon en toetsenist Gregg Rolie zijn de initiatiefnemers van de nieuwe band. De eerste vijf albums die Journey maakt in de jaren zeventig geven de band enige bekendheid. Met het aanbreken van de jaren tachtig komt de band in heel ander vaarwater. Het album 'Departure'wordt een top 10 album en ze hebben een hit met 'Any Way You Want It'. Mede-oprichter Gregg Rolie heeft geen zin meer in tournees en wijst zelf een opvolger aan: Jonathan Cain bekend van The Baby's ('Isn't it Time').

Leadzanger Steve Perry is in 1977 lid geworden van Journey. In zijn eerste Journey jaren valt hij niet op. Toch weet de kleine man met de hele bijzondere stem zich in een paar jaar tijd op te werken tot een onmisbare schakel in Journey. Hij helpt ook mee aan het schrijven van de songs. In 1981 brengt de band het album 'Escape' uit. Er worden 9 miljoen albums verkocht en er volgen drie Amerikaanse top 10 singles waaronder 'Don't Stop Believin''. In de jaren tachtig volgen nog vele hits in de Verenigde Staten. De band heeft wereldwijd  tot nu toe 90 miljoen albums verkocht. Journey gaat nog altijd regelmatig op tournee. Afgelopen jaar traden ze in de Verenigde Staten op met the Doobie Brothers. Een paar jaar geleden trad Journey op in Nederland in een uitverkochte Heineken Music Hall.

Volgend jaar krijgt Journey hoogst waarschijnlijk een hoge muzikale onderscheiding: Ze worden opgenomen in de Rock'n Roll Hall Of Fame. Jonathan Cain is blij met de erkenning en sluit niet uit dat de band nog een nieuw album gaat opnemen. Een paar weken geleden heeft hijzelf een solo-album 'What God Wants To Hear' uitgebracht: een gospel- en aanbiddingsalbum. In 2015 is de hardrocker Cain voor de derde maal in het huwelijksbootje gestapt. Ditmaal met de predikante en televisie-evangeliste Paula White. Daarnaast is hij twee jaar geleden gedoopt. Eigenlijk niet opmerkelijk want Jonathan Cain schreef in 1980 al de songtekst van 'Don't Stop Believin'.

Fotograaf: Josh Walet