Blogs

« Vorige - Volgende »

Altijd trek in Fleetwood Mac!

5 december 2016 - 11:39  •  De Muziekfreak  •  reacties

Altijd trek in Fleetwood Mac!

Soms ontstaat de mooiste muziek uit ellendige tijden. Het beste voorbeeld daarvan is wellicht het album “Rumours” van Fleetwood Mac. Het is één van de meest succesvolle albums uit de popgeschiedenis. De bandleden van Fleetwood Mac, drummer Mick Fleetwood, bassist John McVie, toetseniste Christine McVie, guitarist Lindsey Buckingham en zangeres Stevie Nicks hadden ten tijde van de opnamen van “Rumours” relatieproblemen.

Het huwelijk van drummer Mick Fleetwood met Jenny Boyd, inclusief twee kinderen, stond op springen. Na een achtjarig huwelijk gingen John en Christine McVie (meisjesnaam Christine Perfect) uit elkaar. Lindsey Buckingham en Stevie Nicks kennen elkaar van de middelbare school en wonen al bijna tien jaar samen maar in 1976 gaan ze uit elkaar. Wanneer de Amerikanen Buckingham en Nicks toetreden tot de Engelse band Fleetwood Mac is er in de winter van 1976 groot succes in de vorm van een singlehit: “Rhiannon”. Het is een typische Stevie Nicks song waarin ze zingt over een heks uit Wales. De band gaat ruim een half jaar op tournee door de Verenigde Staten waarna iedereen ruzie heeft met iedereen. Ondertussen verwachten alle fans wel een nieuw album.

Aan geld was geen gebrek na het succes van het “Fleetwood Mac” album, de single “Rhiannon” en de uiterst succesvolle tournee. Om inspiratie op te doen organiseert de band regelmatig grote feesten in opnamestudio’s in California en in Florida waar de eerste opnamen plaatsvinden voor “Rumours”. Er wordt behoorlijk gesnoven aan de cocaine en andere genotsmiddelen en de feesten duren vaak tot twee uur ‘s nachts. Als de bandleden uitgeput zijn, gaan ze muziek opnemen.

Voordat “Rumours” verschijnt wordt “Go Your Own Way” op single uitgebracht. De gedreven rocksong van Lindsey Buckingham staat direct in de hitlijsten. “Packing up, shacking up is all you wanna do” is een duidelijke sneer van Lindsey Buckingham naar Stevie Nicks. Uiteindelijk is “Rumours” één van de allerbest verkochte albums allertijden. Geschat wordt dat er zo’n 45 miljoen albums zijn verkocht. “Dreams” en “Don’t Stop” zijn ook hits van dit album. “Don’t Stop”, in 1992 door Bill Clinton gebruikt in zijn succesvolle presidentscampagne, is in de herfst van 1977 een hit. Christine McVie schreef de song voor haar ex John en ze beschrijft daarin haar gevoelens na de scheiding.

Vorig jaar mei zag ik Fleetwood Mac een overdonderend concert geven in de Ziggo Dome. Het was voor mij een aanleiding om de luxe versie van “Rumours” te kopen. Naast de “Rumours” CD is er een CD met liveconcert en twee CD’s met alternatieve versies van songs die het album (niet) haalden en verder in deze box de vinylversie van het album. Bij de beluistering viel me weer op hoe goed deze band is. Je kunt hier een amateuropname van Fleetwood Mac in de Ziggo Dome zien met Christine McVie's "You Make Loving Fun". Ook van het album "Rumours". De onvergetelijke d.j. Joost Den Draaijer zei het vroeger al in zijn enthousiaste aankondigingen op Hilversum 3: Altijd trek in Fleetwood Mac!

Fotograaf: Josh Walet