Blogs

« Vorige - Volgende »

Een verrassende kersthit: Stop The Cavalry

21 december 2016 - 10:52  •  De Muziekfreak  •  reacties

Een verrassende kersthit: Stop The Cavalry

Soms lijkt het alsof Kerst is uitgevonden in Engeland. Engelsen weten als geen ander een kerstsfeer te bewerkstelligen. Ook in de popmuziek. Jona Lewie scoorde in 1980 een grote kersthit met Stop The Cavalry. Uiteindelijk verkocht hij meer dan 4 miljoen singles van deze kersthit. Hoewel Jona Lewie de song bedacht, schreef en uitvoerde, werd het tot zijn eigen grote verrassing een kersthit.

Jona Lewie zong thuis bij zijn Schotse moeder al songs van Elvis Presley. Zijn stiefvader was een grote fan van Fats Domino. Jona was acht toen hij voor het eerst Fats hoorde en hij was direct verkocht. Zijn vader heeft hij nooit ontmoet, die was al snel naar Jona's geboorte in Southampton, Engeland geëmigreerd naar Brooklyn, New York. Jona speelt als tiener boogie-woogie en blues. Als Jona twintig is, staat hij met een band in het voorprogramma van Eric Clapton. Een paar jaar later heeft hij met een bluesband een Engelse top 10 hit. Hij heeft een nummer 2 hit met Sea Side Shuffle en de band heet Terry Dactyl & The Dinosaurs.

Inmiddels is het 1977 en Lewie bezoekt allerlei punkconcerten. Tijdens een concertbezoek juicht het publiek wanneer ze horen dat Elvis Presley overleden is. Dezelfde avond schrijft Lewie nog een song: Elvis Presley Was The First Punk. Hij heeft op dat moment ook een singletje in de Nederlandse tipparade Cherry Ring en zo horen we Lewie voor het eerst op de Nederlandse radio.  In datzelfde jaar tekent Lewie net als Elvis Costello en Ian Dury een platencontract bij het hippe Stiff records. Hij is op dat label een oude man en eigenlijk zijn ze de excentrieke, eigenwijze, niet-hippe Lewie liever kwijt wanneer hij net een top 20 hit scoort met het prachtig cynische You'll Always Find Me In The Kitchen At Parties. Die hit geeft hem nog wat blessuretijd. Deze tijd gebruikt hij om een anti-oorlogslied te componeren: Stop The Cavalry.

Door de tekst Wish I Was At Home For Christmas wordt de single een kersthit. Lewie luistert nu wel een keer naar het advies van zijn platenbaas om het arrangement aan te passen. De aanpassingen zijn een blazerssectie en belgeluiden die de single meer een (kerst)sfeer geven. Het is Lewie's laatste kans maar juist op de dag van de release 8 december 1980, wordt John Lennon vermoord. Wat een slechte timing! Twee weken later staat Jona Lewie op nummer 3 in de Engelse hitparade met Stop The Cavalry. Op plaats 1 en 2 staan War Is Over en (Just Like) Starting Over beide singles van John Lennon.

Jona Lewie heeft ruim twintig jaar nodig gehad om bij te komen van het success van deze single. Pas in 2005 komt hij weer op de Engelse TV en vier jaar later gaat hij weer optreden. Er was ook geen enkele noodzaak meer om songs te schrijven of op te treden. Deze kersthit is voor Lewie een geweldige belegging geworden met een jaarlijkse opbrengst voor hemzelf van om en nabij de 300.000 euro. Stop The Cavalry blijft één van de mooiste kersthits allertijden!

Fotograaf: Josh Walet