Blogs

« Vorige - Volgende »

Vetopslag

24 januari 2017 - 12:02  •  Karin Houdijk  •  reacties

Vetopslag

Lekker hè, oliebollen. Maar ja, gefrituurd smaakt (nagenoeg) alles lekker, of beter gezegd: kunnen we veel verbloemen. Het bekendste voorbeeld hiervan is uiteraard patat. Want het enthousiasme waarmee menig kind z’n frieten verslind, staat in schril contrast met het gekwelde gezucht boven een bord gekookte aardappelen.

De voorliefde voor vet eten hebben we geërfd van onze voorouders; het zit in onze genen om vet te eten. Maar waarom eigenlijk? In vet eten zit veel energie. Vroeger moesten mensen jagen en verzamelen om aan hun eten te komen. Omdat men niet wist wanneer de volgende smakelijke mammoet om de hoek kwam, was het dus zaak om te zorgen dat men zichzelf goed volstouwde… Dat volstouwen gaat het snelst als je energierijk voedsel eet. Vet dus. Het was toen dus eigenlijk gezond om van energierijk vet voedsel te houden, want degenen die vet aten hadden hogere overlevingskansen.

Ha! Denken de frituurliefhebbers onder ons nu; ik kan er dus niets aan doen… Ja hoor; geef je jagende voorouders maar de schuld. Bedenk bij je volgende verlangen naar een patatje kapsalon dan dat we al een paar honderd jaar niet meer hoeven te jagen voor ons eten. En van ‘eten om te overleven’ is ook al een tijdje geen sprake meer. Laat het vet verzamelen dus maar achterwege. Zorg eerder dat snacken bijzonder is, dan krijg je ook geen ongewenste vetopslag…

Karin Houdijk
Natuurvoedingspraktijk Eet!cetera

Fotograaf: Josh Walet