Blogs

« Vorige - Volgende »

Cactus Blossoms: oud en nieuw tegelijk

31 januari 2017 - 09:42  •  De Muziekfreak  •  reacties

Cactus Blossoms: oud en nieuw tegelijk

In december en januari kijken muziekliefhebbers vaak terug op de releases in de voorgaande twaalf maanden. Het is de tijd van de jaarlijstjes. In deze wintermaanden komen er aanzienlijk minder nieuwe albums uit. De afgelopen weken luisterde ik veel naar de Amerikaanse Cactus Blossoms, een nieuw duo uit Minneapolis, Minnesota en hun CD "You're Dreaming" van vorig jaar. Het is “cool” of “vintage” om weer ouderwets te klinken. Alle goede dingen uit de popmuziek van weleer maken weer een comeback. Goede soulmuziek Michael Kiwanuka, Leon Bridges, goede zangeressen die echt kunnen zingen zoals Adéle en jongens zoals The Cactus Blossoms. Als je dit duo voor het eerst hoort denken negen van de tien luisteraars aan The Everly Brothers.

De muzikale interesses van de broers Jack Torrey en Page Burkum liepen parallel (waarom ze verschillende achternamen hebben weet ik nog steeds niet). Behalve muziek maken verzamelden de twee broers een prachtige collectie vinylplaten. Via LP’s van Elvis Presley kwamen ze terecht bij oude country grootheden zoals Waylon Jennings, Willie Nelson, Johnny Cash en The Everly Brothers. Al snel hadden The Cactus Blossoms een podium in St. Paul gevonden om deze oude songs en hun eigen songs live te spelen. Het publiek in de Turf Club reageerde razend enthousiast.

Nu kan close-harmony zingen al snel heel saai worden omdat alle songs hetzelfde gaan klinken. Gelukkig wisten de broers dit te voorkomen. Op hun nieuwste en tweede CD “You’re Dreaming” horen we een sterke afwisseling in eigen songs. Ballads en up-tempo nummers die sterk doen denken aan de sound van The Everly Brothers. Voor dit album werd de hulp ingeroepen van Americana artiest JD McPherson. Hij wist het album een prachtig geluid te geven dat ons weer vijftig jaar terug brengt. Een hele knappe prestatie omdat The Cactus Blossoms heel erg “unplugged” klinken en met weinig instrumenten hun geluid vormgeven.

Een paar dagen geleden traden The Cactus Blossoms op in Leiden. Voor een (vooral) ouder publiek waaronder ook veel fans van The Everly Brothers wisten ze ons te verrassen met vooral hun eigen sterke songs en covers van The Beatles, Hank Williams en Waylon Jennings. Het werd een schitterende avond met hele mooie close-harmony zang en een prachtige ingetogen begeleiding van Jack Torrey op gitaar. Jack had vanwege zijn stem al snel behoefte aan een Jägermeister. Hij vertelde mij na afloop dat het de achtste avond op rij (!) was dat ze optraden. Via optredens in Engeland, waaronder een optreden voor de BBC radio waren ze via Londen in Leiden terechtgekomen. Bij veel muziekliefhebbers stond de CD “You’re Dreaming” in hun top 10 over 2016. Kortom, retro is weer hip. Eigenlijk niet zo vreemd want de muziek van The Everly Brothers en The Cactus Blossoms is tijdloos.

Fotograaf: Josh Walet