Blogs

« Vorige - Volgende »

Obama pinkt een traan weg bij Aretha Franklin

22 maart 2017 - 13:47  •  De Muziekfreak  •  reacties

Obama pinkt een traan weg bij Aretha Franklin

“The Lady of Soul’ Aretha Franklin vestigde haar naam in het tweede deel van de jaren zestig met hits als “Respect”, “Chain Of Fools”, “I Say A Little Prayer” en “Think”. Bijna twintig jaar later in de Jaren tachtig volgde weer een hele rij hits met “Freeway Of Love”, “I Knew You We’re Waiting For Me”(met George Michael), “Sisters Are Doing It For Themselves” (met Eurythmics). Dat zijn maar een paar titels. Ze had tot nog toe 77 hits in de Verenigde Staten waarvan 17 top 10 singles en ze verkocht 75 miljoen platen. 

Franklin wordt als  dochter van een dominee geboren in Memphis, Tennessee. Haar moeder is pianiste en zangeres. Wanneer Aretha vijf jaar oud is verhuist het gezin van Buffalo, New York naar Detroit, Michigan. Een jaar later gaan haar vader en moeder scheiden. Aretha’s moeder blijft haar kinderen bezoeken maar Aretha wordt opgevoed door haar oma en gospelzangeres Mahalia Jackson. Wanneer Aretha nog geen tien jaar oud is komt haar moeder te overlijden. Na deze gebeurtenis gaat Aretha optreden in kerkdiensten waar haar vader preekt. Dominee Franklin heeft de bijnaam “million-dollar voice”. Door zijn emotionele preken is hij één van de bekendste predikanten in de Verenigde Staten geworden. Door de naamsbekendheid van dominee Franklin komt ze in aanraking met andere beroemdheden zoals James Cleveland, Martin Luther King, Jackie Wilson en Sam Cooke.

Als Aretha Franklin 18 jaar oud is geeft ze te kennen dat ze Sam Cooke wil volgen. Net als Sam wil ze de overstap maken van gospel naar soulmuziek. Haar vader stemt in met de overstap en in 1960 maakt ze haar eerste single “Today I Sing The Blues”. Binnen twee jaar heeft ze haar eerste top 40 hit met “Rock-a-Bye Your Baby”. Halverwege de jaren zestig is ze al een zeer bekende zangeres onder zwarte mensen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse samenleving kent in die tijd nog veel apartheid. Zwarte mensen mogen niet zo maar een bus nemen of hebben alleen achter in de bus een zitplaats. Inmiddels is vader dominee Franklin bevriend geraakt met dr. Martin Luther King. King is in die tijd het gezicht van de strijd voor emancipatie van de zwarte met blanke mensen. In 1967 besluit ze het platenlabel Columbia vaarwel te zeggen en gaat ze naar het Atlantic label.

“Respect” is de tweede single van Aretha voor Atlantic en wordt een nummer 1 hit. De song is eerder geschreven en opgenomen door soulzanger Otis Redding. Later in haar carriere neemt ze nog veel meer songs van andere artiesten op. “Respect” is wel een heel toepasselijk nummer. Niet alleen vanwege de strijd tegen racisme maar ook in de strijd van vrouwenrechten. “Respect” groeit uit tot een klassieker en zonder overdrijving kan beweerd worden dat het één van de belangrijkste songs uit de popmuziek is. In 1968 zingt ze “Precious Lord” op de begrafenis van Dr. Martin Luther King.

December 2015 zong Aretha in Washington DC “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” in aanwezigheid van de songschrijvers Carole King en Gerry Goffin. Het was een gelegenheid waarbij Carole King een onderscheiding kreeg. Vaak is het presidentiële echtpaar aanwezig bij dit jaarlijkse concert. Bij “A Natural Woman” pinkte Barack Obama binnen een minuut een traan weg. Franklin wist een gevoelige snaar te raken bij Obama. Aretha ‘The Queen Of Soul” wordt komende zaterdag 75 jaar!

Fotograaf: Josh Walet