Blogs

« Vorige - Volgende »

Zinvol eten

25 april 2017 - 10:33  •  Karin Houdijk  •  reacties

Zinvol eten

Onlangs verloren wij een dierbare vriend aan een terminale ziekte. Voeding speelde met name tijdens zijn ziekte een belangrijke rol en dan zou je gemakkelijk achteraf kunnen zeggen dat al dat gezonde eten zinloos is geweest. Ik denk van niet.

Zijn lichaam was overgeleverd aan artsen; chemotabletten, morfine, hormoonremmers, waardoor z'n lichaam langzaamaan niet meer als het zijne voelde. Voeding gaf hem een beetje de controle terug, want dit kon hij zelf regelen. Het gaf hem op kleine schaal het gevoel 'in charge' te zijn.

Daarnaast bracht het zijn lijf meer in balans. Waar de medicijnen hem energie kostten, bracht de zorgvuldig afgestemde voeding juist weer energie naar binnen en werden zijn overbelaste organen ondersteund. Wanneer eten hem lukte was het ook echt genieten geblazen. De eenvoudigste dingen konden een smaaksensatie bij hem teweeg brengen en hij voelde ook haarfijn aan wat zijn spijsvertering kon verdragen. De ene keer koude vloeibare voeding, de andere keer juist warme kruidige gerechten. Zelf klaargemaakt of met liefde door anderen gemaakt. 's Ochtends iets meer eten dan 's avonds, of juist precies andersom. Hij had er bijna een dagtaak aan.

De voeding ging zijn leven niet redden, dat wisten we allebei. Maar het bracht hem troost om goed te eten en juist dat aspect gaf hem hoop. Eten voor troost en houvast; zeker niet zinloos…

Karin Houdijk

Fotograaf: Josh Walet