Blogs

« Vorige - Volgende »

Cola vs. verse jus

20 juni 2017 - 18:47  •  Karin Houdijk  •  reacties

Cola vs. verse jus

Sinds het Voedingscentrum het verband heeft gelegd tussen cola en versgeperste jus d'orange kom ik de vergelijking vaak tegen. Toch is er een verschil…

Cola bestaat vooral uit geraffineerde suiker, wat inhoudt dat de suiker chemisch bewerkt is. Verder bevat het E338 fosforzuur (smaakversterker en conserveringsmiddel), E150d sulfiet-ammoniakkaramel (kleurstof), Arabische gom (voor de structuur) en cafeïne (om wakker te blijven). De light -en zero varianten bevatten weinig tot geen suiker, maar hebben in plaats daarvan het omstreden zoetmiddel aspartaam. 

Jus d'orange is wat het is: sap van de sinaasappel met vitamine C. Het bevat inderdaad suiker, maar dit is onbewerkte vruchtensuiker. Het klopt dat de effecten op onze bloedsuikerspiegel van de suikers in cola en verse jus d'orange nagenoeg hetzelfde zijn. Echter, de suiker moet ook nog door het lichaam afgebroken worden en dat is complexer met geraffineerde suiker dan met de onbewerkte suiker in de verse jus d'orange. Kortom: je lichaam heeft het met cola, naast het verwerken van de 'suikerpiek' ook druk met het afvoeren van de andere ingrediënten. En daarin verschillen de cola en jus dus wel degelijk.

Wat mij vooral stoort in de conclusie van het Voedingscentrum is het gebrek aan aanvullende informatie. De statement wordt de wereld ingebracht en daar mag je het als goedbedoelende ouder dan mee doen. Denk je je puber een gezond alternatief te bieden, kun je gaan verdedigen dat er toch echt wel een verschil zit tussen beide drankjes. Want ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar cola of verse jus bij het ontbijt; dat is toch niet hetzelfde...?

 

Fotograaf: Josh Walet