Blogs

« Vorige - Volgende »

'Moi' is DaniŽl Lohues

20 juni 2017 - 11:00  •  De Muziekfreak  •  reacties

Moi is DaniŽl Lohues

De dialectpop is in Nederland een echt popgenre geworden. Vanaf de jaren tachtig heeft de Nederlandstalige pop zich een grote plaats verworven in de popmuziek. Bands als Doe Maar, Het Goede Doel, Toontje Lager en de Frank Boeijen Groep. Een paar jaar daarvoor maakte de Achterhoekse formatie Normaal naam met de single 'Oerend Hard'. Normaal werd berucht om zijn live-optredens. In de jaren negentig kreeg de band navolging in het dialect. Bands als Rowwen Héze, Jansse Bagge Band, Gé Reinders (allen Limburgs), De Kast (Fries) en Skik (Drents) met hun top 10 hit 'Op Fietse' vestigden hun naam met dialectpop. Daniël Lohues leadzanger van Skik maakt al vanaf 2006 soloalbums. Afgelopen winter verscheen zijn 10e solo CD 'Moi'.

Bijna elk jaar gaat Lohues naar de Verenigde Staten voor vakantie maar ook om inspiratie op te doen voor een nieuw album. In het najaar schrijft hij aan een nieuw album neemt een CD op en gaat op tournee door Nederland. Ik heb hem al een paar keer zien optreden in Leiden, Zoetermeer en Gouda. De zalen zijn goed gevuld en dat is niet vreemd vanwege de mooie liedjes die Lohues uitvoert en de prachtige teksten die hij schrijft.

Een paar weken geleden speelde Lohues in Zoetermeer vanwege zijn nieuwe CD 'Moi'. In zijn eerste liedje zingt hij al:,,Laot mij mar lekker dit doen, wordt der zowat gelukkig van.’’Dat doet hij heel eenvoudig: Hij neemt een paar gitaren mee en aan de andere kant van het podium staat een piano. Tussen de songs door vertelt hij met veel humor mooie verhalen die inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis van de songs. Hij zingt in het dialect niet als gimmick maar omdat hij ook zo denkt. 'Het dialect zorgt ervoor dat ik dicht bij mijzelf blijf' zo heeft hij weleens verteld.

In zijn show vertelt hij veel over het platteland, Erica (zijn woonplaats in Drenthe), de Saskische leider Widukind) en zijn strijd met Karel De Grote en de bezoeken die hij in het verleden bracht aan oom Henk in Canada. Ook op het platteland wordt de invloed van de grote wereld gevoeld vanwege de klimaatverandering, de aanslagen en oorlogen. Maar toch zingt hij 'Kom dans met mij' met als boodschap als we dan toch ten onder moeten gaan dan maar dansend op de muziek. In dezelfde voorstelling zingt hij 'Schrei mar niet' waarin Daniël duidelijk laat horen hoe ontevreden hij is met de huidige wereldsituatie.

Van zijn nieuwe CD vind ik 'Mooie Verhalen Later' misschien wel de sterkste song. De tekst is zo herkenbaar. Iedereen kent die verhalen van opa en oma of van zijn vader en moeder. Het blijft vreemd om te ontdekken dat je in een paar tijd net zo praat als je eigen vader en moeder maar dan naar jouw kinderen. Bovendien met het verstrijken van de tijd worden alle verhalen uit je eigen geschiedenis 'moi'.  Het is typerend voor Daniël Lohues dat hij daar zo’n prachtig liedje over schrijft. Daniël blijft een hele bijzondere Drent.

Fotograaf: Josh Walet