Blogs

« Vorige - Volgende »

Bob Seger is 'on the road again'

11 september 2017 - 19:39  •  De Muziekfreak  •  reacties

Bob Seger is on the road again

In Nederland is Bob Seger bekend van de top 2000 noteringen 'Against The Wind', 'Main Street' en 'Still The Same'. Alleen die laatste single was een echte hit. Zo heel af en toe had Seger een hitje in Nederland maar in de Verenigde Staten staat hij gelijk aan Bruce Springsteen! Net als Springsteen wist Seger een naam op te bouwen met heel veel optredens. Soms trad hij 250 keer per jaar op! Hij begon met touren in 1961 met zijn eerste bandje The Decibels en pas 15 jaar later, zijn jeugdvriend Glenn Frey van the Eagles had toen al veel success, wist hij door te breken met een dubbel live album 'Live Bullet'. Het album is een schitterende registratie van een concert uit 1975 in de Cobo Hall in Detroit met zijn beste songs tot dan toe.

Als je naar de Verenigde Staten gaat en je luistert in de auto naar een classic-rock radiostation dan kan je Bob Seger vrijwel ieder uur beluisteren. Hij is immens populair. Een bewijs daarvoor is dat er al 50 miljoen albums van Seger zijn verkocht. Toch is Bob Seger altijd de gewone jongen uit Detroit gebleven. Door hard werken en veel optredens is hij een enorme rockster geworden. Seger is het toonbeeld van de gewone arbeidersjongen. Hij werkte ooit even in de Ford (General Motors) fabrieken van Detroit. Met de drie albums 'Night Moves', 'Stranger In Town' en 'Against The Wind' wordt hij een rockster in de Verenigde Staten. 'Against The Wind' staat wekenlang op 1 in de Album top 200 van de Verenigde Staten en Seger besluit in dat jaar zo waar naar Europa te komen. Samen met mijn broer, ik ben dan nog een MAVO scholiertje, zie ik hem optreden in AHOY, Rotterdam en sindsdien heeft de rock’n roll mij nooit meer losgelaten. Een ongeloofelijk concert met een fantastische Alto Reed op saxofoon.

Seger heeft een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Sommige songs van Seger zijn bekend geworden door andere artiesten. Lee Towers zong in Nederland 'Like A Rock'. We’ve Got Tonight, een schitterende Seger piano ballade werd in Nederland gecovered door Lee Towers en Anita Meijer en in de rest van de wereld werd het een grote hit in de versie van Kenny Rogers en Sheena Easton. 'Old Time Rock’n Roll' werd legendarisch door Tom Cruise in een scene in de film 'Risky Business'. In 1987 heeft Seger een nummer 1 hit  in de Verenigde Staten met 'Shakedown' uit de film Bevery Hills Cop II met Eddie Murphy. Metallica en Golden Earring namen Seger’s 'Turn The Page' op. Misschien wel de beste song ooit geschreven over het leven van een artiest 'on the road'.

Vorig jaar stond Seger nog op het podium met Bruce Springsteen. De twee rockers zijn vrienden en respecteren elkaar. Springsteen zong op 'Born In The USA' in 'No Surrender' nog over 'Blood Brothers Against The Wind'. Vorige week ging de 72 jarige Seger nog eens op tournee met zijn Silver Bullet Band en nog steeds met veel passie en plezier. Nu zijn jeugdvriend Glenn Frey is overleden moest Bob toch weer gaan optreden. Natuurlijk is Seger ouder geworden maar nog altijd is hij energiek en heeft Bob nog steeds de uitstraling van die gewone  'Midwestern Boy' waarover hij zo schitterend zong in 'Hollywood Nights'.  Elke concertavond zingt hij over 'Chuck’s Children' (Chuck Berry) in 'Rock’n Roll Never Forgets'. Bijna 40 jaar geleden hoorde ik Seger dat ook al zingen in Rotterdam. Echt onvergetelijk!

 
Fotograaf: Josh Walet