Blogs

« Vorige - Volgende »

Fats Domino was een bescheiden rockster

31 oktober 2017 - 11:03  •  De Muziekfreak  •  reacties

Fats Domino was een bescheiden rockster

De dinsdag 24 oktober op 89 jarige leeftijd overleden pianist was altijd een merkwaardige rockster. Ga maar na: Fats was ruim 60 jaar getrouwd met dezelfde vrouw. Wanneer hij op tournee ging in de jaren vijftig nam hij zelf rijst en bonen mee die Fats kon koken in een hotel.

Een hele enkele keer liep een concert van Fats wel eens uit de hand. Zoals die keer in 1956. Fats reageerde als volgt op de relletjes: "Ik gebruik nooit vieze teksten, ik maak ook geen opwindende bewegingen. Ik speel alleen de piano, zing en klap met mijn handen." In het NOS journaal van acht uur kreeg Fats een in memoriam van een halve minuut. Zo leek Fats Domino slechts een voetnoot in de rockmuziek maar dat is beslist niet waar.

Na zijn overlijden schreef Paul McCartney nog over de enorme betekenis die Fats Domino had op the Beatles. De invloed is vooral goed te horen in the Beatles song 'Lady Madonna'. Paul McCartney was van plan om een boogie woogie song te schrijven. Hij zat achter de piano met Fats Domino als voorbeeld. Fats Domino was een jeugdheld voor the Beatles. Veel mensen weten tegenwoordig niet dat Fats na Elvis Presley de meest succesvolle popartiest was. Hij verkocht maar liefst 65 miljoen platen.

Ook opvallend is dat Fat’s eerste top 10 hit 'Ain't That A Shame' een hit was in augustus 1955 een half jaar eerder dan de eerste hit van Elvis Presley 'Heartbreak Hotel'. Daarvoor had 'The Fat Man' al ruim vijf jaar succes in de 'rhythm & blues' hitlijsten van Billboard. In 1949 maakte hij wellicht de eerste rock’n roll single met 'The Fat Man'. In 1960 had Fats zijn laatste top 10 hit met 'Walking To New Orleans'. In Nederland was hij begin jaren zestig populair en maakte hij in 1975 een comeback met 'Blueberry Hill': een top 10 hit.

In 2005 tijdens de orkaan Katrina in New Orleans was Fats Domino lange tijd vermist. Het sterke gerucht ging dat Fats was verdronken. Op het moment dat het water begon te zakken, werd Domino gevonden op het dak van zijn huis. Al zijn bezittingen waren beschadigd door het water maar hij had zichzelf nog. Zijn reactie was dan ook laconiek: "En dat ik er nog ben is het belangrijkste." Een jaar later maakte Domino zelfs nog een hele goede CD 'Alive And Kickin’. Fats Domino was vader van acht kinderen die allemaal een voornaam hebben die begint met de letter A. Fats echte naam begint ook met een A: Antoine Dominique 'Fats' Domino Jr.

In de hoogtijdagen van Fats was de piano net zo populair als instrument zoals de gitaar. Pas in de jaren zestig met de komst van The Rolling Stones en The Beatles ging de gitaar het overtuigend winnen van de piano. In de muziek van Little Richard horen we ook veel piano en collega Jerry Lee Lewis was ook een bekende en beruchte pianist. Bijzonder is dat Fats helemaal niet opviel door rebels gedrag maar gewoon lekker achter zijn piano speelde met die mooie pretoogjes. 'The Fat Man' liet zijn piano spreken. De muziek van Fats komt ook voor mij uit een ver verleden. Toch luister ik nog steeds graag naar bijvoorbeeld 'Jambalaya'. Hier is Fats te zien op het North Sea Jazz Festival 1980 in Den Haag.

Fotograaf: Josh Walet