Blogs

« Vorige - Volgende »

Nieuwe band Cordovas imponeert in Leiden

28 november 2017 - 10:00  •  De Muziekfreak  •  reacties

Nieuwe band Cordovas imponeert in Leiden

De nieuwe band Cordovas uit East Nashville kent alleen maar goede zangers. Voor deze band is een 'sound of brotherhood' heel belangrijk. Het is een modewoord van deze tijd: verbinding. Deze jongens zoeken verbinding met elkaar door loepzuivere zang. Door die mooie zang wordt een prachtig gevoel gedeeld. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de eerste song 'I'm The One Who Needs You Tonight' van een nieuw album met de titel 'That Santa Fe Channel' dat volgend jaar gaat verschijnen.

Rolling Stone, het bekende Amerikaanse muziekblad, noemde deze zomer Cordovas als één van de tien artiesten die we zeker in de gaten moeten houden. Het gevolg van deze publicatie was dat er deze zomer veel geschreven en gesproken werd over deze countryrock band die al in 2011 ontstond en in 2012 een CD opnam. Het titelloze album werd in een oplage van 1000 exemplaren verspreid. Ondanks de kleine oplage werd dit debuutalbum wel opgemerkt in Zweden. Het platenlabel Rootsy produceerde duizenden CDs en wist er velen te verkopen in de Verenigde Staten en Europa. Na een tour van ongeveer een maand door Zweden kwamen ze eind oktober ook naar Nederland.

Het geluid van Cordovas is het best te typeren door ze te vergelijken met bands uit de jaren zestig en zeventig: The Band, Crosby, Stills & Nash, Grateful Dead en Little Feat. Wanneer je de eerste CD van Cordovas opzet hoor je ouderwets fraaie samenzang door je speakers komen. Zang die doet denken aan het beste werk van Crosby, Stills en Nash. De opmerkelijke leadzanger en bassist van de band is Joe Firstman. Verder bestaat de band uit Jon Loyd (toetsen), Lucca Soria (gitaar) en Graham Spillman (drums). Die Lucca Soria horen we vaak op zijn gitaar soleren en dat geeft deze band een mooie “jam sfeer“ die we kennen van bands als Grateful Dead en Little Feat. Hierdoor worden de songs nooit voorspelbaar. Deze Cordovas CD klinkt als de countryrock van de begin jaren zeventig en dat waren de hoogtijdagen van dit genre.

Cordovas was een maand geleden te zien in het muziekhuis in Leiden. Voor een tientje entree kregen we een avond vol met hele bijzondere kwaliteitsmuziek. Prachtige gitaarsolo's maar vooral voortreffelijke zang. Naast songs van hun debuutalbum genoten we van een paar hele goede covers te weten: Robert Johnson's 'Sweet Home Chicago', Grateful Dead's 'Truckin' en David Bowie's 'Life On Mars?'. Het Leidse publiek reageerde bijzonder enthousiast. Ik raad je aan om eens te luisteren naar 'I'm The One Who Needs You Tonight'. Een song die pas in 2018 op CD zal verschijnen. De Muziekfreak kijkt nu al uit naar de tweede CD 'That Santa Fe Channel' van deze topband.

Fotograaf: Josh Walet