Blogs

« Vorige - Volgende »

Greg Lake gelooft in de Kerstman

27 december 2017 - 13:45  •  De Muziekfreak  •  reacties

Greg Lake gelooft in de Kerstman

De vorig jaar in december op 69 jarige leeftijd overleden rock musicus Greg Lake maakte in 1975 een onvergetelijke kersthit met  “I Believe In Father Christmas “. In Nederland was het nooit een hit maar in zijn eigen land Engeland was het bij verrassing een nummer twee hit. Lake had de pech dat Queen op één stond met “Bohemian Rhapsody “.

Greg Lake staat nog steeds niet bekend als een hitparade artiest. In 1968 begon hij met zijn vriend Robert Fripp een carriere in de popmuziek met de band King Crimson en het album  “In The Court Of Crimson King “. Dit album wordt nog steeds beschouwd als een standaardwerk in de symfonische muziek. Lake doet nog een tournee met King Crimson door de Verenigde Staten waarbij de Engelse band The Nice in het voorprogramma speelt.

Hij raakt al snel bevriend met de toetsenist van The Nice: Keith Emerson. In 1970 ontmoeten Lake en Emerson drummer Carl Palmer en een nieuwe band ontstaat: Emerson, Lake & Palmer (ELP). Ze hebben al snel een grote hit met “Lucky Man “. Op hun albums staan lange gecompliceerde stukken die soms geïnspireerd zijn door klassieke muziek. In korte tijd weet de band een naam op te bouwen als één van de belangrijkste symfonische bands ter wereld.

 In 1974 last de band een pauze in die Greg Lake de tijd geeft om wat solo stukken op te nemen die later verschijnen op het  ELP album “The Works “. Op een dag zit hij wat te spelen  op zijn akoestische gitaar en ontdekt een thema waarbij “Jingle Bells “past. Peter Sinfield, in het verleden ook van King Crimson, hoort Lake het thema spelen en doet de uitspraak “De Kerst die je krijgt is de Kerst die je verdient “. Beide heren willen helemaal geen kerstsong schrijven maar de uitspraak van Sinfield is het begin van één van de populairste Engelse kersthits.

Het is eigenlijk een protest kerstsong. Lake zingt ietwat beschuldigdend over een Almachtige, over Israël en over een sprookje. Verder zingt hij dat we gehersenspoeld worden door de commercie die zo bij Kerst hoort en het christendom.  Toch is Lake niet anti-religieus, zijn bedoeling was om een humanistische Kerstsong op te nemen. Ook muzikaal is het een aparte Kerstsong. Keith Emerson stelt voor om een Troika sectie uit Prokofiev’s 1934  “Luitenant Kijé Suite “ in de song op te nemen en Lake neemt die suggestie over.

Op 24 en 30 augustus 1975 neemt Lake de song op met 30 leden van de London Royal Philharmonic. In de studio zijn een grote kerstboom en kerstcadeaus aanwezig om de muzikanten in kerstsfeer te brengen want ten tijde van de opname is er een hittegolf in London. Tourmanager Andrew Lane is een veteraan van de zesdaagse oorlog in Israël en hij heeft het hele moderne idee om een video voor de song op te nemen in Israël. Greg Lake wordt tussen een aantal bedoeínen geplaatst op de West Bank vlakbij de Dode Zee en in de video komen oorlogsfragmenten voor uit Israël en Vietnam.

Greg Lake reageert geschokt op het succes van de single. Hij was al beroemd door ELP maar dat was een band die gewaardeerd werd door een zeer selecte relatief grote groep van muziekliefhebbers. Nu was Greg Lake zelf ineens heel populair. Hij verkocht 13.000 singles in twee dagen en zo ging dat een paar weken door. Deze bijzondere kerstsingle kon alleen maar gestopt worden door die nummer 1 hit uit de top 2000: “Bohemian Rhapsody “ van Queen. Misschien denkt u bij de komende nieuwjaarswisseling behalve aan Queen ook even aan Greg Lake. Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Fotograaf: Josh Walet