Politiek

« Vorige - Volgende »

Raad ontevreden over lokale maatregelen N207-N209

6 oktober 2017 - 16:16  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Raad ontevreden over lokale maatregelen N207-N209

De provincie Zuid-Holland werkt aan een betere doorstroming van verkeer in de regio. Nu is de N207-zuid aan de beurt. De gemeenteraad is echter niet blij met de voorgestelde lokale maatregelen en staat daarom niet meer achter de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan.

De afspraak tussen provincie en gemeente is dat de Verlengde Bentwoudlaan tussen Waddinxveen en Boskoop pas wordt aangelegd als er een goede oplossing is voor Hazerswoude-Dorp. Het grootste probleem is dat vanuit Zoetermeer en straks dus ook vanuit Waddinxveen de route naar en van de N11 via de provinciale weg N209 dwars door de dorpskern loopt. Hoewel de Verlengde Bentwoudlaan de druk op Boskoop en de N207 verminderd, wordt de druk op Hazerswoude-Dorp en de N209 groter.

Chantage
De Alphense raad is niet tevreden over de voorgestelde lokale maatregelen en wil het liefst op dit moment ook de Verlengde Bentwoudlaan van tafel. Het CDA denkt dat met andere lokale maatregelen de aanleg wel kan. De meeste partijen vinden de problematiek rond Hazerswoude-Dorp te groot om een besluit te nemen voordat duidelijk is met welke maatregelen het beoogde doel wordt bereikt.
Nieuw Elan stemt wel in: "Anders is het geld weg." De andere partijen vinden dit een onzinargument. "Ik weiger mij te laten chanteren door de provincie", vat Inge Prins (D66) de gevoelens van de andere partijen samen.

Complicatie
Alphen aan den Rijn en Waddinxveen moeten deze maand hun mening geven over de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan en de daaraan gekoppelde lokale maatregelen. De provincie neemt echter het besluit, want de Verlengde Bentwoudlaan is een provinciale weg.
De verkeersdruk in de regio Alphen aan den Rijn wordt veroorzaakt door provinciale wegen. De gemeente heeft echter geen zeggenschap over deze wegen. De provincie heeft wel gezegd de mening van beide betrokken gemeenten zwaar te laten wegen.

Wat nu?
Het voorstel met lokale maatregelen gaat van tafel. Wethouder van Velzen komt zo snel mogelijk met een nieuw voorstel waarover opnieuw in een commissievergadering door de politieke partijen wordt gesproken. Daarna pas wordt door de gemeenteraad een besluit genomen.
Van Velzen gaat ook op korte termijn in gesprek met de provincie over het standpunt van Alphen aan den Rijn: de voorgestelde maatregelen zijn onvoldoende om op dit moment de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan te steunen.

Fotograaf: Eveline Verhoeve