Politiek

« Vorige - Volgende »

Alphen aan den Rijn lijnrecht tegenover provincie

6 oktober 2017 - 16:51  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Alphen aan den Rijn lijnrecht tegenover provincie

De voorgestelde lokale maatregelen in en bij Hazerswoude-Dorp om de verkeersoverlast van de N209 te verminderen, vallen niet in goede aarde bij de gemeenteraad. Alphen aan den Rijn staat nu lijnrecht tegenover de provincie die de Verlengde Bentwoudlaan aan wil leggen.

De Verlengde Bentwoudlaan van Waddinxveen naar Boskoop moet de verkeersdruk in Waddinxveen wegnemen. Tegelijkertijd wordt ook de druk op de Zijde in Boskoop minder. Daar staat tegenover dat de verkeersdruk in Hazerswoude-Dorp toeneemt. De N209 loopt dwars door het dorp en veroorzaakt nu al enorme overlast.

Lokale maatregelen
Om de overlast op korte termijn 'in de hand te houden' zijn lokale maatregelen bedacht. Het gaat daarbij om een verbod om linksaf te slaan naar de Dorpsstraat, de aanleg van rotonden om 'te keren' en nieuwe aansluitingen op de N209 vanuit Hazerswoude om de druk op de Dorpsstraat te verlagen. Al deze maatregelen stuiten bij de dorpsbewoners op zeer veel weerstand.

Politiek
De Alphense gemeenteraad trekt zich deze kritiek aan. "We willen het verkeer dat hier niets te zoeken heeft buiten de regio houden", stelt Jos Ensing (CDA). "Deze voorstellen hebben een hoog tekentafelgehalte", merkt Harre van der Nat (SP) op. De CU dringt aan op een regio-brede lange termijnvisie. "Hoewel de VVD voorstander is van de Verlengde Bentwoudlaan, kan dat met deze lokale oplossing niet", vindt Robbert Prins. "Dit kost veel geld: 25 miljoen voor de Bentwoudlaan, 17,5 miljoen voor Hazerswoude, maar het levert niet het beoogde resultaat", aldus Inge Prins (D66). "Als we het niet doen is het geld weg", denkt Rob de Vries van Nieuw Elan. "Ik laat mij niet chanteren door de provincie", verwoordt Inge Prins de gevoelens van de rest van de raad.

Hoofdpijndossier
"Als er iets gebeurt op de A4 of de A12  gaat veel verkeer via de sluiproute door onze hele regio. Dan lopen ook de N209, N207 en N11 vol. Het grootste probleem is daarbij de N209 die vanuit Zoetermeer standaard als sluiproute wordt gebruikt", meldt wethouder Kees van Velzen. Hij is de gelukkige die het hoofdpijndossier N207-zuid van de afgetreden Tseard Hoekstra heeft overgenomen. Van Velzen is direct met zijn collega-wethouder in Zoetermeer in overleg gegaan over het vele verkeer vanuit Zoetermeer. Hij gaat ook praten met de provincie en hij komt met een nieuw voorstel naar de Alphense gemeenteraad.

 

Fotograaf: Josh Walet